Намерението е да се улеснят шофьорите и да се намалят последствията за тях от стачката на гръцките земеделски производители и блокирането на пътища около контролно-пропускателните пунктове. Заради протестите броят на митническите служители на пунктовете по българо-македонската граница е увеличен.

Граничните контролно-пропускателни пунктове Илинден, Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално, съобщиха междувременно от “Гранична полиция”. В 15.00 часа в понеделник беше отворен за движение и на товарни автомобили ГКПП – Илинден. По информация от гръцките гранични власти пунктът ще работи в този режим до 11.00 часа във вторник.
Не се пропускат само товарни автомобили на ГКПП – Кулата. От 16.00 часа от двете страни на границата се пропускат периодично чакащите леки коли и автобуси.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е наредил на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов да се предприемат всички необходими действия за опростяване на режима при преминаването на български товарни автомобили за Гърция през границата с Македония.

На свой ред директорът на Агенция „Митници” е разговарял със своя македонски колега за облекчаване на режима и от страна на македонските митнически органи.