В проценти това означава, че средно за страната реалната безработица в края на годината ще бъде 19-20 на сто, предаде БТА. В някои райони като Североизточна и Северозападна България безработицата ще достигне 60 на сто.

По думите на Данев, тези проценти създават сериозна потенциална опасност пред излизането на страната от икономическата криза. Той добави, че трудовият пазар обикновено се възстановява между една и три години след излизането на една страна от кризата и докато няма стабилизация на поръчките на компаниите, нови назначения няма да има.
Според прогнози на камарата, страната ще достигне дъното на икономическата криза през второто тримесечие на тази година, но не е ясно дали ще се оттласне от него.

Следващите две години България няма да може да достигне равнищата на БВП от периода преди кризата, смятат от камарата. За да се реши проблемът с безработицата, от БСК предлагат активизиране на работата по национални инфраструктурни и други обекти, в които да бъдат ангажирани безработните. Те могат да бъдат заети в газификацията на страната, в санирането на жилищни и обществени сгради, в довършването на язовири и пречиствателни станции, в изграждането на моста при Оряхово - Бекет, към който има заявен интерес от чуждестранен инвеститор, без участие в проекта от страна на държавата, а също за моста при Силистра - Кълъраш, за тунелите при Шипка, Петрохан, Троян - Кърнаре, връзките между магистралите "Струма" и "Тракия" и "Тракия" и "Хемус", изграждането на газопровода между Турция и България.

До 2013 г. се очаква да заработи информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, съобщи още Божидар Данев. Системата ще бъде базирана в интернет, допълни той.

Чрез системата работникът ще може да установи дали неговите умения отговарят на изискванията за работното място, за което кандидатства. Очаква се поетапно системата да обхване 30 икономически сектора. Техният избор ще бъде според анализ на потенциалните възможности на секторите, които ще бъдат водещи за извеждането на България от кризата, посочи ръководителят на проекта за създаване на системата Жечко Димитров. Проектът е финансиран по оперативната програма "Човешки ресурси".