Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Разпространителите на стикерите са поели и ангажимент да бъде въведена и продажба на винетки чрез банкомат. Това е едно добро намерение на фирмата - изпълнител на поръчката.

Министърът припомни, че засега винетките се продават само от агенция "Пътна инфраструктура", а от понеделник започват продажбите на винетки и от дистрибутора - консорциума между СИБанк и Вип секюрити "Разпространение на винетните стикери". Винетките ще се продават в над 1500 пункта, включително и бензиностанции, каси за плащане на комунални сметки, както и в някои магазини за хранителни стоки. Сега те могат да се купят само от териториалните поделения на пътната агенция.
Приходите от началото на годината в Пътната агенция от стикерите са 5 милиона лева.

Министърът отбеляза, че с договора с изпълнителя на поръчката са постигнати много изгодни условия за българските данъкоплатци, които ще доведат до икономии на 48 милиона лева. Спестените пари ще се инвестират в строителството на пътища в следващите три години.

Има ясни ангажименти в договора, че ако дистрибуторът не поддържа от всички видове винетки по съответните пунктове, ще можем да налагаме санкции, посочи Росен Плевнелиев. Той припомни, че санкциите са до 10% от обема на продажбите. Най-добрите продажби, реализирани от дистрибутор, са през 2008 г. и възлизат на 160 милиона лева, така че 10% са доста сериозна сума, коментира Плевнелиев. Той уточни, че агенция "Пътна инфраструктура" реализира продажби на винетки за около 40 милиона лева. Такива са и заложените приходи от винетки в бюджета на агенцията - общо 200 милиона лева.