Две трети от това богатство е собственост на четиримата най-състоятелни японци. Втора поредна година най-богатият японец е изключително успешният бизнесмен Тадаши Янаи, президент на компанията "Фаст ритейлър" (Fast Retailer), която е мажоритарен акционер на бързо разрастващата се по цял свят верига от магазини за облекло "Юникло" (Uniqlo).
Състоянието на Янаи се оценява от "Форбс" на 9,2 милиарда долара и през миналата година то се е увеличило с над 3 милиарда долара.

На второ място в списъка на най-богатите японци е Нобутада Садзи, президент на компанията за производство на алкохолни и безалкохолни напитки "Сантори" (Santory). Садзи на практика е удвоил състоянието си през миналата година, което вече е 8,6 милиарда долара.
Сантори води преговори за сливане с най-големия си конкурент - корпорацията Кирин (Kirin). Ако сделката стане факт, както се очаква, ще бъде създадена най-голямата в Азия корпорация за производство на напитки от целия спектър - от бира и лимонада - до уиски и вино.

На трето място "Форбс" класира Акира Мори, който от бизнеса с недвижими имоти е спечелил през 2009 година 6,1 милиарда долара.

Междувременно се разбра, че над 13 000 компании в Япония са фалирали през 2009 г. поради сложната икономическа ситуация, предизвикана от световната финансова криза. Това съобщи днес агенцията за кредитна информация "Тейкоку дейтабанк" (Teikoku Databank), цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА. Броят на фалиралите компании е с около 5 на сто по-голям от равнището на показателя през 2008 г. и е най-високият откакто се води статистиката, уточни "Тейкоку дейтабанк".