Правителството одобри днес позицията на страната ни за форума, предаде БГНЕС. Новата държавна помощ в размер на до 116 млн. лв. ще се прилага съгласно т. нар. „Клауза за изтичане на срока” (Sunset Clause) от Договора за присъединяване.

Искането ни е мотивирано с трудностите в преструктурирането на сектор „Тютюн” и финансовите проблеми пред тютюнопроизводителите, свързани с европейското изискване за заплащане на премиите за реколта 2009 г. през 2010 г. Посочен е и очакваният ефект от прилагането на тази мярка – насърчаване на тютюнопроизводителите за преминаване в други сектори и отрасли чрез създаване на алтернативни дейности, повишаване на тяхната конкурентоспособност и стимулирането им да произвеждат по-качествен тютюн, който да покрива пазарното търсене.

Малко преди Коледа тютюнопроизводители блокираха АМ "Тракия" с искане да се върнат миналогодишните премии за производителите - за едролистните сортове 3,15 лева за килограм, а за дребнолистните - 4 лева. Според представители на бранша, тенденцията досега е била цената да се качва с по няколко стотинки на година, а сега тя пада с около 60-70 на сто.

На срещата си в Брюксел министрите на земеделието на ЕС ще се запознаят с работната програма на Испанското председателство за периода до 30 юни т. г. Предвижда се те да обменят мнения по Съобщението на Европейската комисия „По-добре функционираща верига на предлагането на храни в Европа”. Очаква се да бъде проведено гласуване по искането на Италия за предоставяне на държавна помощ за закупуване на земеделска земя.