Кабинетът одобри промени в Закона за храните, които дават право на производителите да продават директно на потребителите малки количества суровини и храни от животински произход, предаде БГНЕС.

За изпълнението на този нов законов текст министърът на земеделието и храните ще издаде наредба, която урежда специфичните изисквания за директни доставки на малки количества прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, отстрелян дивеч или месо от дивеч, пчелен мед и пчелни продукти, суровини и храни, произведени от суровини от животински произход, добити във фермата, и месо и месни продукти, произведени от домашни двукопитни животни и щрауси, отгледани във фермата и заклани в регистрирани по закона обекти. Досега фермерите имаха право да продават произведеното месо само във фирмени магазини или в търговската мрежа.

Проблем на земеделските производители във всички държави-членки на Европейския съюз е големият дисбаланс между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на хранителните продукти. Един от начините за преодоляването му е откриването на възможности на производителите на животински продукти да ги доставят директно на крайни потребители.

Директните доставки са в интерес не само на производителите, но и на потребителите. Те им осигуряват по-богат избор от хранителни продукти, традиционни за съответния регион, със специфични качествени и вкусови характеристики и отговарящи на хигиенните стандарти на ЕС. Наред с това потребителите получават хранителните стоки на по-достъпни цени, които кореспондират на доходите за съответния регион.