Крайният срок за подаването на предложенията изтече вчера, а днес те ще бъдат официално отворени, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Осем оферти бяха подадени и на предишния търг, който се провали миналата година заради заложени според Европейската комисия дискриминационни условия. Същите участници, които играха за "Тракия" преди година, участват и сега, показа допитване на в. "Дневник" до пътните фирми.

Компании, контролирани от Васил Божков, играят в различни консорциуми с две чужди фирми - австрийската "Алпине" и хърватската "Конструктор инженеринг". Има и две изцяло български обединения - едното на "Трейс груп холд" и "СК 13 холдинг", а другото е на "Автомагистрали Черно море Шумен" и "Главболгарстрой". Самостоятелно кандидатстват гръцките "Актор" и "Терна", австрийската "Щрабаг" и турската "Доуш иншаат".

Компаниите от жилищното строителство, които бяха купили документация за участие, в крайна сметка са се отказали да играят. Не е подала оферта държавната компания на Азербайджан, която също беше купила документи.

Договорът за автомагистрала „Тракия“ е направен по най-добрия начин, каза днес по bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Дори по думите му ще има експонирани по пътя археологически забележителности, каза министърът. Ще направим всичко възможно първата копка на тази отсечка да стане на 3 май, категоричен е Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Строителството на участъка ще се финансира по оперативната програма "Транспорт", а срокът за изпълнение е 25 месеца. Гаранцията за участие в търга, която фирмите трябваше да депозират, е 1 000 000 лева. ЛОТ 2 от магистралата обхваща участъка Стара Загора-Нова Загора и е с дължина 31,8 км, като прогнозната му строителна стойност е 96 милиона евро. По изискването на Закона за обществените поръчки първоначално ще бъдат отворени техническите оферти, а след това ценовите, предаде БТА.

Според премиера Борисов изграждането на отсечката трябва да приключи до 1 юни 2012 г. Неговото правителство е третото, което се опитва да довърши магистрала "Тракия".