Убеден съм, че финансовият министър ще направи всичко възможно, за да не се допускат подобни проблеми, заяви пред БНТ здравният министър Божидар Нанев. Сумите, които са необходими за декември, се разплащат през януари, винаги има прехвърляне на един месец, обясни той в отговор на въпрос дали няма да се получи изоставане в бюджета. Ако има някакви изоставяния в сумите би трябвало те да се компенсират през 2010 година, допълни министърът.

Никога досега никой не е имал смелостта и желанието да направи остойностяване на медицинските услуги, коментира Нанев по повод доплащането за здраве от страна на пациентите. Досега не се е стъпвало на чисто методологична система за изчисляване на предоставяните услуги, добави той. Според него има прилагани методики в Европа и в цял свят, от които просто да вземем пример и да ги приложим у нас.

По думите на Нанев става дума за качество на медицинската услуга, което се базира на високи и съвременни технологии, затова цените могат да станат съизмерими с тези в Европа. Според него трудът винаги е бил подценяван и в тази посока трябва да се вземат мерки. Основната цел на правителството е българското здравеопазване да бъде достъпно до гражданите, категоричен е министърът.