Цените за медицински услуги стават европейски

Няма излишни тревоги и конфликти. Нещата започват да си вървят нормално, след като вчера Министерството на финансите изплати 140.5 млн. лева към НЗОК.

Обратно в новината

Коментари - Цените за медицински услуги стават европейски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

kvo predlagate ta shte vdignete uslugite da stanat evropeski, medecina nqma v bg tva e napalno qsno, biznismeni targovci na drebni dushi , samoza pari mislite,imash nqmash usigorvki plashtash tva go nqma v cqla evropa be samo v mafiotska bge taka, medecinata e v momenta nivo papadal djipetata razbirat kolkto magare ot voena muzika. kraino vreme e da sa zabrani na darjavni mesta bolnici i polikliniki da vzimat pari da pravat 4astni preglidi i da rekitirat horata

КАЧЕСТВО е това, което не се измерва количествено-хегел СВОБОДНИ ПРОФЕСИИ- АДВОКАТ, ЛЕКАР, ЖУРНАЛИСТ и др. КАЧЕСТВОТО на една професия се измерва в нейната СВОБОДА! за НЕЗАВИСИМА ЖУРНАЛИСТИКА, АДВОКАТУРА, ПРОКУРАТУРА, или ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА е необходима СВОБОДА на професионално ниво, НЕЗАВИСИМА ОТГОВОРНО ПРОФЕСИОНАЛНА ИНСТИТУЦИЯ! вкарването в РАМКА на всяка една ИНСТИТУЦИЯ я прави ЗАВИСИМА! журналистите от РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ, докторите от НЗОК,БЛС, адвокатите от... прокуратурата, тя от съда, той от партийно-политическа иерархия! Г-Н МИНИСТЪР, ВАШЕТО СЪСЛОВИЕ ОПРЕДЕЛЯ ЛИ СЕ КАТО СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ? при положителен отговор ОБЩЕСТВОТО е узряло за реформа, при отрицателен- не!... словосъчетанието в лекарските ви кабинети/болници- АЗ ИСКАМ...поставя докторите ви в ПОДЧИНЕНА, ЗАВИСИМА РАМКА с неясно качество и резултати! това е недвусмислено обществено МНЕНИЕ! изводите остават......ПОСОКАТ НА РЕФОРМАТА Е В СВОБОДНАТА ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА! г-н редактор, запазете автентичността на текстта.

ЗДРАВЕТО НЕ Е СТОКА, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!!!!!! И всичко свързано с такова отношение е престъпление!

Да живее простотията ! Ако е за заплатите на милиционери и военни - няма да надигате вой. Ама щом е да се остойности труда на работещите в сферата на това което си пожелавате на всеки празник - Здравето - ВОЙ до небето!

Смятам , че има лекари и лекари . Когато цялата система е продънена като каца с пробито дъно сигурен съм че парите отиват в една шайка бандити - шефове на болници и отделения. А обикновените лекари , младите и хората които искат нещо да постигнат това ги отчайва и ...нормално - търсят си място в Европа . Тук и народа и управляващите са на едно ниво - т.е. Говеда . А с говеда аз никога не мога да се разбера на човешки език / без значение на Вие или на Ти /

da,nazapad ima televizori,avtomati za kafe,zakuski,bezalko

Първо заплатите и пенсийте да бъдат европейски пък тогава услугите да станат и те европейски не е ли по добре живота пэрво да стане европейски пък тогава да поживеем малко по европейски а то какво става ако вдигнат с малко заплати и пенсий веднага вдигат горива -вдигат цени на тока -вдигат и всичко друго .Нека малко се засрамят тия управници .ама сит на гладен верва ли неееееееее

Моята идея е хората да започнат да заработват европейски заплати, а не някой да им ги направи такива. Като придобието квалификацията (вие, подчиненият ви, началникът ви...) и заработите с акъл, постепенно заплатите ви ще станат такива, каквито искате. Днес българинът е на първо място мързелив и на второ, но не последно - неук и без професионални умения. Комунистите го лъгаха, че е образован и квалифициран като част от пропагандата, на което той лесно повярва. Всъщност това е една от опашатите лъжи на комунизма, от която днес заплатите ви са ниски. А от къде да дойдат ниските цени в здравеопазването, като всичко освен труда на лекарите е от западния свят внесено и респективно е на европейски или подобни цени?! И ако искате да сте излекувани, ще трябва да платите като за европейска техника, лекарства и консумативи. А да не говорим за ниската ефективност на българските лекари поради некадърност или отвратително слаб мениджмънт на болниците. Което разбира се им изстисква силите без да има ефект за болните от това. Пак некадърност, неумение и много нисък морал. Следователно всички трябва да учим, за да сме конкурентни и да получаваме повече. Друг изход няма и надявам се някои българи вече се досещат за това, но за съжаление са критично малко все още. Повечето гледат мутреси по телевизията и слушат новини кой е катастрофирал вместо да поработи върху себе си и това да му даде шанс да изкара повечко пари. А долнопробната телевизия хаби повече сили, отколкото ученето или правенето на нещо полезно, па ако ще да е гимнастика. Ет' т'ва е простотията в няколко щрихи. И няма как да поучите, колкот оедин европеец. Няма как!

а кога заплатите ще ни станат европейски а, или девизът на твойта групировка е ,,сбогом чиста съвест,дръж се алчен гъз''.

Ало, мустакатия, като в България заплатата ми стане европейска тогава ще говориш за европейски цени! ЯСНО ЛИ Е? Ако не те устройва се махай. На мой гръб лежиш!

Ясно. Български заплати и европейски цени.

В европейските болници разрешено ли е в служебните кабинети - сестринската стая, лекалски кабинети - да има телевизори? В болница Св.Ана в гр.Варна има телевизор в стаята на сестрите, за да им минава по-приятно работното време!!! Естествено, в стаите с 6-8 лежащо болни няма такава екстра!!!

ОК,разбрахме-като дойдем от чужбина снасяме осигуровки за 3 години назад и ни включват в системата.Ами като си тръгнем -връщат ли ни парите?При положение,че съм плащал години и не съм ползвал нищо от тази система?Айде, парич ми за 9 години накуп и с лихва и повече няма да се върна.По 2 лв вземате всеки месец за всеки пациент записан-при 1000 пациента са 2000 лв,само от това.Без да се занимавате с всичките 1000.Стига ни правихте на ахмаци.И ние можем да смятаме.

леле...ама господине, помолих Ви вече сперете да се изказвате неподготвен. В европейския съюз сме. Щом плащаш осигуровки където и да е в съюза, то имаш право на безплатно лечение във всяка една държава членка. В Британия като отидох за първи път ми трябваше да представя само една форма от тук, тъй като все още учех и се осигурявах тук. В БГ обаче ме караха да ходя 4 пъти до НАП и веднъж до НЗОК за същото нещо- такава е неуправията тук. Имам приятел от Франция, който работи тук заради жена си-българка, той се е отказал да обикаля по институцийте и да се регистрира в системата(толкова е объркана тя в БГ)...в резултата сега си плаща сигуровките в БГ, без да получава нищо насреща. Аз се опаравих единствено защото стигнах до един от регионалните директори на НАП и се разкрещях. Тук само с крясъци се оправят нещата. И сега като чета вашите неинформирани мнения в този форум, разбирам защо е така. Самите вие- лекарите явно не знаете правилата, изискванията и като цяло какво се случва в тази ваша система...жалко...а едно време като бях дете тук, родителите ми никога нямаха подобни проблеми.

ох, г-не чакайте сега да ви отворя очите. Като не сте били там, не говорете моля. Това какво сте чул или са ви казали е пълна глупост и не приляга на образован човек да говори на изуст. Аз живея в Лондон и сам си тук само по празниците , при семейството. Такива алчни хора като тукашните лекари там-няма! Всичката техника е нова, всичко е безплатно. Няма такива глупости с направленията, НЗОК, НАП и прочие като тук. Напротив лекаря изпраща писмо до болницата и ти получаваш обратно по пощата точен час за прегледа ти при специалист, без ненужно чкане на опашка и прочие. Всичката ти документация се обработва от държавата, ти не ходиш по никакви институций. Повтарям- тежниката е савсем нова, най-новите процедури и advances в технологийте на лечение се предлагат. Отношението е прекрасно. И ти не плащаш и паунд отгоре. Държавата поема всичко от осигуровките ти. Никакви абсурдни доплащания. Повечето лекарства също се поемат от държавата- включително и противозачатъчните(н което никога няма да се случи в БГ)Автоматично всичко става без да ходиш по здравни каси и НАП както е тук. Единствения негатив е, че това размотаване по пощите за специалист отнема около седмица, но то тук в БГ отнема и повече... и пак накрая чакаш на опашка и пред GPто и пред специалиста. А за скенер тук е от 3 месеца до 6 чакането. Там отнема седмица. И да докторите са от всички националности. Но имаш избор и много по-свободен достъп до специалисти. Всички по-силни лекарства естетвено са със рецепта, но това може би е позитив....така няма самолекуващи се.

След два дни ще излезе друг министър и ще опровергае този тюлен.

май само една част от народа ще ги плаща,защото невръстни родилки и родниите им май от много години си живеят за наша сметка,къде ни е равенството.

Ей сега хуквам към данъчното,да им напълня гушите!

нека да обясня ако вие живеете на запад- това означава че не си плащате осигуровките в БГ, това означава, че сте неосигурена в БГ и личния Ви лекар не получава нито стотинка за Вас. по тази причина Вие нямате никакво право да оплювате нашата здрана система и лекари. като се върнете тук в БГ, в което се съмнявам, защото плъховете винаги напускат потъващия кораб първи и почнете да внасяте данъци и такси издравна осигуровка в размер на 20 лв месечно и ги внесете за 36 месеца назад, тогава ще имате право да укорявате приятен ден

И ТЕЗИ ЦЕНИ ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ БАБИТЕ С КЕНИИСКИТЕ СИ ПЕНСИИ. БРАВО БЕ МОМЧЕ!

мога да Ви уверя, че никога не разговарям с пациентите си на Ти. понякога в малкия град това е почти конфузно, но така съм възпитан. ако визирате някой колега, аз не мога да отговоря защо той фамилиарничи, но съм уверен, че ако му направите забележка или си смените GP това вероятно ще се промени. пожелавам Ви успех

Лекар да бъдеш е почти да си гениален-с много знания,непрекъснато четене и в течение с нововъденията по света,да си с безупречна съвест,отговорност!. СА ТЕЗИ,ОБАЧЕ,за да притендират,че са лекари,даже? Дипломирани и само толкова....Болшинств ИСКАТ ПАРИ ЗА ДИПЛОМАТА СИ САМО.Трудът им съвсем не е професионален,а некомпетентен,повърх и в този смисъл много,много вреден.И ПЕТНЯТ ИМЕТО на професията и др.съвестни и можещи лекари!И наред с тях искат колкото тях заплащане,вместо да са елиминирани от практика дори!Кой,коя институция отговаря и следи за качествата на лекарския труд? В др.професии има донякъде контрол и се чува за уволнения(например данъчни,учители..) а за лекарския труд е НАЙ-НЕОБХОДИМ СТРОГ КОНТРОЛ и съответни мерки по това!

В България , явно никои не мисли и действията показват това . България влезе вЕС , доста сценарии и резултат плачевен . Нищо европейко а по бай ганювски .Затъваме все повече , всеки политик лъже и никои не мисли . Лекарите бяха първите които изреваха че не можели така , ставали таксиджии и правителствата все ги галят . Не господа . За да вървят нещата след като сме капиталистическа страна има ясно изразени форми - т е има държавни болници и частни клиники . Не разбирам ако аз имам личен лекар но не съм била на преглед защо тои получава отчисления за мен .Защо клиниката има договор със здравната каса , ами клиниката е частна и следва да си има богати клиенти . Много лесно , много удобно изкревена форма за да работим . Ето това е разликата с реалната капиталистическа система . Лекар или е на държавна или на частна практика , не може и на двете и да говорят че нямали пари .Ако имате смелостта да въведете правилно системата може да сме по добре .Аз живея на Запад ида се лекувам в болница следва да съм осигурена и имам карта за това . Ако искам нещо по добро отивам плащам в клиника и съм приета . Клиниките има сключени договори и с застрахователите в които има фиксирана мед . услуга а как е в България .

г-н Министре, просто си кажете,че този който има пари ще живее, а този който няма ще мре. Поогледайте се малко и вижте дали има лекар,независимо какъв специалист е,който да не е на 2 или 3 работи /държавна плюс частна/ .За какви пари реват,като техните особено на джи питата не падат под 3 хил на месец и дават някакви смешни заплати на сестрите,а и повечето от тях се осигуряват на 300лв заплата просто да ги ожалиш. Висиш пред кабинети с извинение на израза като сопол по 3-4 часа,като успееш да се добереш до тях те знаят всичко и не дават талони за специалисти.Предлага в медицинския институт да няма никакви специалности, а само една общопрактикуващ лекар. Ако ще плащаме ок, но и да получаваме, а не само да плащаме без да получаваме.

В България е най-добре да не се разболяваш. Лекарите те оценяват най-напред по това, колко ще изкарат от теб - 50 или 100 кинта!

господа управляващи слезте долу в дълбоката провинция и тогав вземайте такива необмислени решения-какво ще правят бедните хорица къде ще ходят да се лекуват

Населението на България включва и работещите в сферата на здравеопазване то.И имам един въпрос-като лекар Ви моля да ми отговорите.Защо всеки път, като отида на лекар ,той ми говори на ТИ ? Имам висше образование и изглеждам достатъчно прилично,пък и не съм пил брудершафт с него.Преди аз подчертано и натъртено им говорех в учтивата форма ,сега вече и аз им говоря на ТИ.Та защо, докторе,дори от елементарно възпитание на болните не се говори на ВИЕ? Продава ча в кварталния магазин ,например, без да е с претенциите на Вашите колеги ми говори по-учтиво и възпитано.

Повечето във форума искат европейски заплати, но всъшност са съгласни на официални 240, а под масата от черната каса на шефа още хиляда. Понеже здравното осигуряване е върху официалните 240 лева, Здравната каса плаща за преглед само 14,50 лв, а другите 20 лева се дават под масата/ от 1000 лева/. Министър Нанев иска да се оцени реално цената на труда и прегледът да не е 14,50 лв, а 35 лева и да не се дават парите под масата, а всичко да е официално с касова бележка. Всички пак са против. Защото на българинът най-му отърва всичко да му е без пари. Та питам,абе мизерници колко намалихте цените преди празниците,а. Искате да лапате, а всичко да ви е без пари. И да има кой да ви работи на вас лапачите без пари. Нещо обаче сте се пообъркали. Скоро ще ви стане мъчно не само за Тодор Живков, но и за Вълко Червенков.

А заплатите? Стават ли и те европейски? Плащат ли се редовно (като във ВМЗ Сопот)? А? А?

Форумци,не четете между редовете.Това,което се казва означава,че разслоението в обществото води до такова и в здравеопазването-лек и болници за бедни и за богати.

Не на медицинската мафия!!!Лекувайте се сами!!!Долууууууу

Не ме обвинявайте мен, че няма пари! За всичко е виновен ББ! Той ме назначи за здравен министър!

нека да обясня: имам пациенти от Великобритания, на тях им се наложи да отидат в наша болница. аз бях притеснен каква ще е реакцията от отношение, апаратура и т.н. те казаха, че в тяхната страна болниците са като нашите има и супер болници (хранещи се от частни фондове) има и обикновени, та в обикновените работели лекари от Пакистан и Индия, и били същите, само че с нов латекс. ако някой смята, че срещу 20 тина лева ще получи преглед от апарат ехокардиограф за 200 000 евро, много сериозно се е объркал или пък да му се направи операция на сърце за 5000 евро, с помощта на апартура, която струва милиони и трябва да се изхвърли на 3 година. един милион работещи българи плащат здравеопазването на 7 милиона, направете си сметката и ако някой смята, че неговите пари отиват за заплати на лекарите, пак се е объркал, защото лечението на психично болен (около 150 000 души в БГ) по протокол за безплатни лекарства е около 900 лв месечно - ето една насока къде Ви отиват парите. когато оплювате здравната реформа, първо се запознайте с разходността за какво отиват парите, след това плюйте. относно джипитата - средно едно джипи има 1000 пациента, от тях неосигурени (и вечно плюещи НЗОК) са около 300 души, така че заплатата на GP е около 800 лв, а за 2,40 цена на прегледа, го определя държавата, а не лекарят.

направете го и това, да! време е народа да се събуди и да ви изрита от властта. европейски цени може да има само при европейски заплати и техника в болниците! пример: имам нужда от силиконов трансплант за счупен гръбначен диск- докторите тук ми викат- Германия за 7000 EUR!!! или в БГ, където има опасност от парализа и не се предлага силикон или дори метален трансплант, а някаква операция която просто щяла да избута натиска от нерва(не гарантирала дълготрайни резултати)!!! И искате да ви плащам повече?! Засрамете се!

До г-н министъра, Уважаеми господин министър, Вие от коя планета идвате моля. Имате ли изобщо представа в какво състояние са болниците? Имате ли представа българина (обикновенния, а не престъпника, политика, министъра и пр.) с каква месечна заплата се издържа и изобщо какъв е стандарта на живот в БГ за да искате европейски методики. Първо оправете стандарта на живот, болниците и след това измислените методики защото едва ли в някоя Европейска болница пациентите ще мръзнат и ще се лекуват в мизерия и с отношение, като към животни. Но и с животните не се отнасят така, както с нас пациентите. Засрамете се господине и слезте на майката земя.

Докторе, с цялото си уважение към професията Ви и към всички кадърни и почтени Ваши колеги най-искрено Ви съветвам да опитате късмета си извън България. Навсякъде по света лекарят е уважавана личност /за непочтените се грижи съдът/, а тук сте само дъвка за зли и неграмотни форумци! Желая Ви успех!

Като тоя ид..т ,май друг няма! Та той две смислени думи не може да каже! Какви доплащания бе маймуно,какво остойностяване на мед.услуги,кой ще ги прави! Аааа,ясно-пак докторите,а ние да духаме супата! Май е време да пълним джобовете с камъни,и пред народ.седянка!!Помис си хубаво,паразит такъв!

ОМРЪЗНАХА НИ ТИЯ ГЛУПОСТИ -ЦЕНИТЕ СТАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ,А ЗАПЛАТИТЕ СИ ОСТАВАТ КАТО ЗА АБОРИГЕНИ УПРАВНИЦИ НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ СМЕ ПО-ГЛУПАВИ ОТ ВАС ТЪПИТЕ ГЕРБЕРИ ,КОИТО ВЕЧЕ ПРИЛИЧАТ НА ПРЕПИКАНО МУШКАТО ,ВЕЧЕ ВИ ВИЖДАМЕ КРАЯ ВИЕ ЦЪТЯХТЕ САМО ПОЛОВИН ЛЯТО -ДОКАТО НИ ЛЪГАХТЕ

Отдавна се питам: Защо преди години нямаше здравни вноски, а имаше безплатно здравеопазване/ако заболяването изискваше, пациентите биваха лекувани с месеци, а не съобразно някакви си клинични пътеки/; Защо успоредно с въвеждането и последвалото увеличение на данък здраве получаваме все по-малко и малко; Защо болниците са препълнени от нашите мургави събратя/ни най-малко не съм расист/, докато бледоликите макар и болни ходят на работа; ЗАЩО СМЕ ТОЛКОВА ИНФАНТИЛНИ, ЧЕ НЕ ОТСТОЯВАМЕ И МАЛКОТО, КОЕТО НИ Е ОСТАНАЛО?!!!

Г-н министър ще плащам европейски,когато влезна в болница с европейско обурудване и отношение.

Цените за медицински услуги стават европейски, Основната цел на правителството е българското здравеопазване да бъде достъпно до гражданите. Забелязвам противоречие... Е, освен, ако под достъпно здравеопазване, министърът има предвид, че ще ме пуснат да вляза в здравното заведение...

Европейски цени на медицинските услуги. А така! Той Пожарникаря ще ви даде и европейски заплати... Ха-ха... А честито

Изчетох и съм съгласна с вас.Значи всички мислим почти еднакво.Абе що само тия министри мислят другояче?

sa saotvetstvachti samo na kachestvoto na izvarshenata rabota;ne se opredeliat ot jelaniata na lekarite.MINISTRE, TI NE SI VECHE LEKAR,a darjavnik, opomni se!

Някой чете ли това ,което пишем?наистина ме интересува дали всичко става достояние ,където трябва! Само да си пишем до безкрайност.. Не зная ще се вземат ли мерки да се махнат некомпетентните лекари от държавните болници? Имам пред вид лекаерите в спешно приемно на Шуменската болница. Единият от тях е изгоненият от ТЕЛК за рушвети д-р Янков , а за другият д-р Петров питайте някой от тези ,с които работи. Когато му говориш ,разбира колкото химикалката му в която се взира ,разхождайки се в коридора. И за тези хора ,ние плащаме здравни осигуровки и чакаме от тях лечение. Нямам думи. Мисля ,че е необходимо в спешно приемно да се сложи книга за мнение на пациентите.Но ако се назначат лекари загрижени за хората , внимателни и компетентни, да им се заплаща подобаващо.

Злобата и простотията на населението в България е в невероятно количество. Форумите и телефоните по преките предавания са пък добре дошли за изявата на тази простотия. Обикновено не пиша по форумите, но цялата помия, която прочетох ме накара да драсна, някой ред. Когато взимах заплата колкото една чиновничка в Поиликлиниката никой не ни мразеше. Тогава бяхме тихи, бедни, без глас, а дали бяхме по квалифицирани.Започн да работя през 1989г. На разпределението ми бе отказана работа като хирург, акушер гинеколог защото съм нямал никаква партийна или комсомолска дейност! Да това е истина аз имах голямато желание да работя в тези сфери. Завършил съм с отличие МА, но това няма значение за заплати и месторабота. Сега в най-престижните - разбирай най-дефицитните и платени специалности работят тези, които имаха партийна и комсомолска дейност. Те правят реформите. Те блокират всякаква реформа. Техните деца, племеници идр. подобни все още решават основните неща. Нима все още искате да ви лекува човек, който мисли как ще си плати разходите на семейството, не да мисли върху вашите проблеми. Аз съм ОПР и пре мен все още искат да се записват пациенти, но аз вече отказвам, защото ми идва в повече. От тази година се оглеждам за работа в Европа- там вече не искат нито приравняване, нито визи само събеседване и договаряне. Знам един език и ако намеря хубаво място -заминавам нека. Много се разписах- навярно излишно

И ако ми се наложи да се лекувам по европейски цени,кво да правя?Да лягам да ...... ли?

и какво значи евтин вариант и скъп вариант? защо е нужен евтиния? пример здравната каса е изхарчила сума пари за детски имунизации оказва се обаче че ваксината е лоша и разболява децата, поради което родителите си закупуват по-каачествената. Колко е спестила държавата и как се е погрижила за децата? защо трябва да се харчат пари за нещо което ще се изхвърли като може да се доплати малко и да се взееме нещо което си струва? за тези неща мисли ли се? друг пример значи ако отиде една жена да ражда обезболяването по здравна каса ще е аналгин а платено - хубава анестезия. да ви се не види и здравеопазването тогава

Само дето аз срещу 160 лв. здравна осигуровка на месец не мога за нищо да разчитам на личния си лекар, в т.ч. и за здравето на родитилите си ми се е налагало да доплащам, а в Лондон, Бон или Париж не бих имала никакви проблеми с получаване на здравни услуги. Съгласна съм здравната вноска да бъде 10%, но от нея 2% да отиват за солидарно здравеопазване, а 8% да се натрупват в лична сметка. Да мога да преразпределя от нея на детето си или да получа аз от неговата. Сега всички плащаме, а май само членовете на лекарските семейства могат да разчитат, че при нужда ще им се помогне.