Това каза при представянето на развитието на застрахователната услуга Емил Атанасов – заместник-председател на Комисията за финансов надзор, по време на конференция на тема „Отговорни към себе си, отговорни към останалите”. Той уточни, че допустимият брой на несключени застраховки от страна на Европейската комисия е 10%, предаде "Фокус".
С големия брой незастраховани автомобили се увеличава рискът за системата. Обсъжда се предложението за използване на системата за видеонаблюдение на КАТ за проследяване на автомобилите, които са в движение и нямат застраховка. Очакваната средна годишна премия за едно моторно-превозно средство за 2009 година е 164 лв.
В периоди като сегашния се стига до необосновано намаляване на цените по застраховката, каза още експертът. Най-активен период на сключването на застраховка са последните месеци на всяка година и първите месеци на следващата. Като проблем Атанасов отчете недостатъчно точната информация за застрахованите автомобили, късното отчитане на застрахователните полици - около 30%, липсата на единна база данни, с която да се проследява липсата или наличието на пътнотранспортно произшествие с дадено МПС.