От центъра очакват през третото тримесечие икономически спад да е около 6 процента но и намаляване на темпа на рецесията. Според експертите на ЦИР понижаването на БВП за четвъртото тримесечие, както и за цялата 2009 година ще е 5 процента. Слаб растеж ще има едва през второто или третото тримесечие на 2010 година, са изчислили в ЦИР. Намаляването на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие се оказа малко по-слаб от някои очаквания. Предварителните данни на НСИ го оценяват на 4.9 на сто за тримесечието и 4.2 на сто за полугодието на годишна база.
В сравнение с първото тримесечие, от страна на производството на БВП в ЦИР забелязват благоприятни промени в индустрията и влошаване при аграрния сектор и в услугите. Въпреки че влошаването в сектор индустрия продължи и през второто тримесечие, спадът се забавя - на 7.2 на сто след спад с 12.4 на сто за първото тримесечие.
В аграрния сектор спадът се е задълбочил на 6.3 на сто след 4.8 на сто за първото тримесечие. Сектор услуги, въпреки че продължи да расте и през второто тримесечие, все повече забавя растежа си - до 1.4 на сто.
Спадът на вътрешното търсене, който се задълбочи от 9.1 на сто за първото на 13.3 на сто за второто тримесечие, продължава да обуславя спада на икономиката от страна на крайното използване на БВП.
Спадът на инвестициите леко се е ускорил на 16.3 на сто ( при 14 процента за първото тримесечие). Същевременно спадът на потреблението на домакинствата леко се забави до 5.6 на сто (6 на сто за първото тримесечие.). 
В доклада се посочва, че нивото на преки чужди инвестиции (ПЧИ) тази година ще достигне ниво от 3.5-4 млрд. евро. 2010 г. ще бъде годината с най-ниски ПЧИ от последните години, като вероятно нивото им ще спадне до 2.5-3 млрд. евро, пише още там. Инфлацията за 2009 година ще остане под 1 на сто, смятат в ЦИР.
Безработицата ще продължи да се увеличава занапред в резултат преструктуриране на заетостта в строителството и услугите. По оценка на ЦИР регистрираната безработица ще достигне своя пик от около 9-9.5 на сто през зимата на 2009-2010 г., след което ще се задържи около това ниво и ще започне да пада, макар и по-бавно, с очакваното през второто полугодие на следващата година възстановяване на растежа в икономиката.