Това заяви днес изпълнителният директор на холдинга Иван Биларев на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която се гледат промените в закона, съобщи БГНЕС.
Биларев предложи да се въведе по-висок праг на минималния изискуем акциз върху цигарите. В текста на проектозакона е записано: "увеличение от 41 лева за 1000 къса плюс 40,50% от продажната цена на 74 лева за 1000 къса плюс 36% от продажната цена. Въвежда се и минимален общ акциз върху цигарите в размер на 137 лева за 1000 къса".
Представителят на "Булгартабак" изрази опасение, че страните около България са с доста по-нисък праг на изискуем акциз и това може да доведе до увеличаване на контрабандния внос в страната.
Директорът на "Булгартабак" съобщи, че на територията на страната има 29 хил. търговски обекта за продажба на цигари, от които 40% не са регистрирани по ДДС. За сравнение - във Франция има 35 хил. търговски обекта за продажба на цигари при многократно по-голямо население от нашето. Местата, където се продават цигари у нас са твърде много и това ограничава възможността за контрол върху тях, заяви Биларев.
Депутатът от ДПС Алиосман Имамов заяви, че предстои приватизация на "Булгартабак", а промяната в закона може да доведе до намаляване на неговия пазарен дял и съответно - на цената му.
Румен Овчаров от Коалиция за България допълни, че при тази ситуация цигареният холдинг не би бил в кондиция да издържи на евентуална ценова война.
В поправките на закона е записано, че се увеличава акцизната ставка за керосина от 565 лева за 1000 литра на 600 лева за 1000 литра. Повишава се и акцизът за електрическата енергия за стопански нужди - от 1,40 лева за 1 мегават час на 2 лева за 1 мегават час.
Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов каза по време на заседанието, че общият фискален ефект от повишаването на посочените акцизни ставки ще бъде около 232 млн. лева за 2010 година.