Този извод правят от Института за пазарна икономика (ИПИ) след изследване за данъчните разходи, резултатите от което бяха изпратени до медиите. Докато в други страни данъчните разходи са включени в държавния бюджет и са достъпни за обществото, в България те не се изчисляват въобще, посочват от ИПИ.
Според събраните от експертите на института данни най-големите данъчни преференции костват на бюджета 360 милиона лева годишно. Оценката на ИПИ за общия размер на загубите от данъчни преференции е около 500 милиона лева годишно. Най-големи загуби за бюджета има от земеделието (над 200 милиона лева от многобройни преференции във всички данъчни закони) и туризма (90 милиона лева заради тройно по-ниската ставка по ДДС). Използването на необлагаеми ваучери за храна вместо плащане на по-висока заплата е третият голям източник на загуби за бюджета (48 милиона лева).
Други данъчни преференции са освобождаване от данък за държавно предприятие и за инвестиции в общини с висока безработица, възстановяване на акцизи за БДЖ, данъчни преференции за ипотечни кредити за млади семейства, необлагане на капиталовите печалби от акции, търгувани на борсата, и т.н., сочи проучването на ИПИ. Данъчните преференции са вредни, тъй като стимулират лобизма в данъчната политика, водят до неефективно разпределение на ресурсите в икономиката, увеличават данъчната тежест върху секторите, които нямат силно политическо лоби, и намаляват потенциала на икономиката, смятат изследователите от института. Според ИПИ най-добре е да няма данъчни преференции, а да има по-ниско облагане за всички. Ако се премахнат данъчните преференции, спестените половин милиард лева могат да се използват за намаление на осигуровките с 10 процентни пункта. Това би имало изключително позитивни ефекти върху икономиката, би облекчило значително данъкоплатците, би оставило повече средства във фирмите и домакинствата, би намалило стимулите за укриване на доходи и би довело до създаване на повече от 250 хиляди работни места. Във времена на рецесия тази реформа е още по-належаща, смятат от ИПИ.