Създаден е обществен съвет в общината, който да не допусне добива на злато, съобщи Теодора Панайотова от съвета, в който влизат представители на бизнеса, неправителствени организации, на общинската администрация и на общинския съвет.
Конкретна задача на съвета е да накара Министерството на околната среда и водите да отмени издаденото разрешение за геоложко проучване на "Дънди прешъс металс” за добив на злато в местността "Югово”. При учредяването на обществения съвет са изразени опасения, че концесионирането на добив на медно-златни руди ще нанесе тежък удар на традиционния поминък на населението в Родопите - картофопроизводство, мед, гъби, билки, ще отрови минералните води на Нареченските минерални бани, ще пострада туризмът по дестинация Пампорово, ще повлияе отрицателно на развитието на ски-спорта.
На двудневни консултации в общината и на градско събрание в хотел "Родопски дом” експерти на природозащитни организации представиха примери за лоша бизнес практика на оператора на находището - "Дънди прешъс металс”.
За изгонването на канадската компания от района на Чепеларе се предвиждат срещи с омбудсмана на България Гиньо Ганев, с председателя на парламентарната комисия по гражданско общество и човешки права Йордан Бакалов, съвместни действия с община Лъки и - ако няма резултати от тези срещи - гражданско неподчинение.
Действията на обществения съвет са получили подкрепа от коалицията на неправителствените организации за устойчиво развитие, в която участват сдруженията "Съюз за защита на Родопите”, "Заедно”, туристическото дружество "Д.Петков”, "Хармония”, Сдружението за алтернативно образование и квалификация, "Екосат”, "Бисер”, Агенцията за устойчиво развитие, фондация "Юнона” и академията за европейска култура "Орфеева лира”.