Това съобщи на пресконференция председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, предаде БТА.
Браншът очаква около 35 хиляди служители в строителния сектор да бъдат освободени до края на тази година.
По прогнози на камарата се очаква през тази година да бъдат извършени строително-монтажни дейности за около 12.5 милиарда лева. От камарата отбелязаха, че към средата на миналата година тези обеми са възлизали на около 16 милиарда лева.
Най-тежкият период за строителната индустрия ще бъде през февруари-март, когато все още новите договори няма бъдат факт. Според камарата средства за строителството за периода април-май ще има само по оперативните програми. Ако има договори в този период по тези програми, тогава се очаква спиране на спада в индустрията, отбелязаха от камарата.
От организацията са поискали съдействие от министъра връщането на ДДС да става в 14-дневен срок. Други предложения са за промени в Закона за обществените поръчки, за да има повече прозрачност в предстоящите търгове, еднаквост в документите и в стила на работа на правителствено и на общинско равнище по процедурите, да няма дискриминация на фирми и да не се допускат дъмпингови цени.
Министър Плевнелиев съобщи, като цитира данни на камарата, че за последните 18 месеца няма нито една обществена поръчка за изготвянето на проекти. Как искаме да усвояваме европейските средствата, ако нямаме проекти, попита Плевнелиев.
Друг проблем пред строителния бранш е липсата на еврокодове, по които след март 2010 г. задължително ще трябва да се строят инфраструктурите обекти. По данни на министъра, поне 100 пакета еврокодове трябва да бъдат купени.