Христов отбеляза, че са създадени няколко работни групи с участието на представители на браншовите организации, като една от тези групи работи по закона за автомобилните превози, предаде БТА. Една от мерките, които предложихме на обществено обсъждане е пределната цена на услугата. Жертви на подобни действия стават основно чужди граждани и хора, които са поставени в специфични кризисни ситуации, отбеляза Христов. Този тип превозвачи се подвизават в райони на болнични заведения, автогари и жп гари и се възползват от затруднената ситуация, в която хората са изпаднали. Те ги подвеждат, а след извършване на услугата претендират за заплащане на неразумно големи суми.
Тези изявления са знак, че идеята по отношение на определяне на пределна цена на таксиметровите превози е правилна, заяви Христов и добави, че реакцията е на група от фирми, които извършват превозите на нереално високи цени. Една от фирмите, налагащи нереално високи цени е тази на Яне Янков "ОК Суперлукс", съобщи Христов. Това е компанията, която предоставя таксиметрова услуга на територията на София на цена от 5 лв. на километър и нагоре. Според него Комисията за защита на потребителите получава ежедневно между 5 и 10 сигнала, които изпраща към министерството.
На пресконференция вчера представители на Националната федерация на таксиметровите водачи настояха незабавно да бъдат освободени от длъжност "всички корумпирани чиновници в ИА "Автомобилна администрация", начело с директора Любомир Христов".
Според Христов от федерацията са обявили цифри, които не отговарят на действителността. Истината е, че към момента на територията на страната има регистрирани 3252 фирми, които притежават удостоверение за таксиметров превозвач и има регистрирани 24 561 автомобила.
Принципът на формиране на цената на услугата е пазарен, тоест свободен, но има и принципи, свързани с формирането на общоприета норма на печалба и не е нормално и обяснимо наличието на подобни ценови диапазони, отбеляза Христов. Според промените, които предстои да бъдат предложени на Министерския съвет, пределната цена на таксиметровите услуги ще бъде определяна от общините.