Беше задържана престъпна група, която е извършила поне 10 удара. Някои семейства останаха без дом, други имаха късмета да бъдат спасени в последния момент, съобщава bTV.
Схемата, по която е работила разбитата престъпна група, не е уникална. Със сигурност други такива банди, с помощта на поставени лица и фалшиви документи, в момента заграбват имотите на нищо неподозиращите им собственици. Как работи схемата?
 Набелязване на имот
Обикновено измамниците набелязват имоти, които или са изоставени, или са дадени под наем. Но дори и да живеете в жилището си, това не означава, че то е защитено.
 Изтичане на информация
 Много важно за измамниците е да се сдобият с данните за имота и неговия собственик. Изтичането на информация може да се получи от много места. Напоследък информацията за имотите изтича и от недобросъвестни брокери.
 Фалшифициране на документи
 След това те правят фалшиво пълномощно от името на собственика, което им дава право да оперират от негово име. При заверяването на това пълномощно в схемата може да участва и нотариус. Но е възможно и самият нотариус да бъде заблуден с фалшива лична карта. 
Изваждане на необходимите документи
 След което си набавят всички необходими документи като скици и данъчни удостоверения от институциите, като това става напълно легално. Все пак разполагат с пълномощно.
 Продажбата
 При продажбата на имота в повечето случаи и купувачът и продавачът са поставени лица. Как да се предпазим от подобни злоупотреби?
 Пазете нотариалния акт
 Не предоставяйте нотариалния акт на жилището си или копие от него, без да е необходимо. 
Не давайте личните си данни
 Не предоставяйте копия на лични карти и дори данни като номер на личната ви карта и ЕГН.
 Внимавайте какво попълвате
Задължително внимавайте какви документи попълвате и необходими ли са данните, които давате за услугата.
 Бъдете внимателни
Във всеки един момент следете какво се случва с вашите документи, къде отиват и кой оперира с тях.
 Какво трябва да знаем като продаваме или даваме имот под наем?
Данните на личната ни карта и на имота ни могат да бъдат намерени без проблем на много места. Въпреки това, трябва да внимаваме къде какви документи и лична информация предоставяме.
Веселин Атанасов е брокер и неговата фирма има задължителния сертификат за работа с лични данни.
Първата спирачка пред измамниците.
"Личните данни остават само в нашата база данни. Те не изтичат навън. На клиента данни се дават на купувача, само когато клиентът е пристъпил към сделка", каза Атанасов. Друго правилно е да не се дава нотариалният акт или копие от него.
"Брокерът има право само да изисква да види нотариалния акт, за да се убеди, че това е собственикът, за да не се окаже и пред брокера някой фалшив човек, който предлага фалшив имот", каза още Атанасов.
Собствениците да внимават и в отношенията си с наемателите.
"Затова е хубаво в самия договор за наем да не се прави пълно описание на имота, защото дори наемателят може да изнесе тези данни и да ги даде на мошеник", допълни брокерът.
От полицията казват, че в ежедневието си хората съвсем доброволно подпомагат измамниците.
"Под различни поводи, не добре мотивирани, се дават данните, включително под формата на анкети се дават лични карти и това улеснява тях и не се налага да правят повече проучвания", заяви комисар Апостол Славов, ГД "Криминална полиция".
Именно тези първоначални данни и мястото на имота с номера на нотариален акт и партида са първите, които са необходими на измамемните, за да се започне подготовката на извършването на престъплението. Оказва се, че с малък трик може да предпазите имота си от заграбване. Просто го ипотекирайте, дори срещу малка сума.
"Защото много трудно ще се препродаде ипотекиран. Той ще трябва да заличи ипотеката в Агенция по вписванията. Да ти изплати кредита, а пък при следващата вноска, ще ти кажат, че няма какво да плащаш", допълни брокерът. Всяка банка при това изисква удостоверение за тежести 10 години назад и ще знаеш, че 10 години назад никой не е пипал имота. Другото е да се надявате да не попаднете в ръцете на измамниците.