Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в град Съединение, цитиран от "Фокус".

Сега документите са с 10-годишна давност, а се предвижда следващата подмяна да стартира след 8 години.
"Целта е следващата подмяна на лични документи да стане за 2-3 години и да не се получи това натоварване и усложненост, която имаме днес", каза Цветанов.

По думите му, предварително е било ясно, че пикът ще бъде през 2010 година.
"4 години не са стигнали на предишното правителство да направи нормална организация за издаването на личните документи. Процедурата стартира през 2007 година, а през 2009 година беше сключен договорът с фирмата изпълнител", добави министърът.
Той уточни, че не му е оставало нищо друго, освен да стартира този проект, защото договорът, който е на стойност 116 милиона евро, е започнал своето изпълнение, макар че е обсъждан и вариант за прекратяването му и стартирането на нова процедура.

"Това, което сега се стараем да предоговорим, е да намалим цената и връщането на тези пари по усвояването на договора като неустойка, да бъдат за сметка на държавата", посочи Цветанов. По думите му преговорите са тежки.
Министърът призна, че и той не е успял да подмени документите си.

От 1 септември  в София паспортните гишета започват да работят от 6 до 21 часа, а в събота те ще обслужват граждани с осемчасово работно време, припомни още Цветанов. По думите му освен в столицата, най-тежките проблеми с приемането на заявления и издаването на нови документи за
самоличност са във Варна и Пловдив. Като цяло в страната в помощ на паспортните служби МВР ще разкрие нови 120 щатни бройки.

Според министър Цветанов с разкриването на новите работни места се очаква да бъде преодолян проблемът поне с приемането на заявленията, защото все още няма възможност да бъде осигурено напълно получаването на бланките за изработване на личните документи. Гражданите са напълно в правото си да недоволстват при създалата се ситуация, смята вътрешният министър.