Закон намалява валидността на личните документи?

Обмисля се законодателна промяна по отношение сроковете за подмяна на личните документи у нас.

Обратно в новината

Коментари - Закон намалява валидността на личните документи? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Извадих си шофьорска книжка в Белгия!!! НА НЕЯ ПИШЕ БЕЗСРОЧНА!!!!!!! НАШИТЕ БГ МОШЕННИЦИ СА ЗИНАЛИ БЕЗОБРАЗНО ЗА ПАРИ - ДОКОГА?????????????????

смяна на държавата при първи удобен случай,визирам не само паспортите.всичко в бг е за пари и не ти дава права като гражданин-ако имаш някакви такива те са на хартия.толкоз.МАХАЙТЕ СЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-БЪРЗО.И СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ СА КАТО ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ,САМО ИМЕНАТА ИМ ЩЕ СА ДРУГИ.УЧЕТЕ АНГЛИЙСКИ И СЕ СПАСЯВАЙТЕ ПОЕДИНИЧНО.и през година да ми ги сменят/документите/-пръстовите отпечатъци са ми същите.нямам пари за пластика и не ми е нужна.искам да живея и работя в нормална страна с нормални закони.тези са АНОРМАЛНИ НА КВАДРАТ и прочие.ит.н.

На това правителство са си виновни самите те! Назначети си повече хора за приемане на документи, ако трябва и на 3/три / смени да работят. Не са виновни "Сименс" и Станишев , това всички го разбраха Бънди!!

Интересно е как ще се подходи към личните карти ,на които пише срок:безсрочен-до кога ще са валидни и няма ли да има проблеми за чужбина -вече пътувах до Англия миналата година ,но сега?

просто ще продължиш да си ползваш картата безсрочно, не си задължен да я сменяш. За чужбина нямаш проблем щом ти пише валидност безсрочна. Междупрочем в началото на смяната на документите доста пенсионери с "безсрочни" документи тръгнаха да си ги сменят - просто от спорт към реденето на опашки. Само за САЩ май трябваше някаква биометрика по документите...

МВР-то май иска да се занимава основно със смяна на документи на гражданите, а не да намалява престъпност и да ни пази. Но може и да не съм прав и това да е всъщност хитроумен маньовър на "поредните" управляващи т.е. поредна идея-дянковщина. И наистина, с една непрекъсната смяна на документи те трепят наведнъж няколко заека: 1. събират пари (не за нас, де), 2. ние сме под контрол, събрани по опашките и нямаме време за размишление та камо ли протести (те и без друго ялови, ама все пак превенция, де), 3. народът се опознава, етносовите различия може да се преодолеят при дългото опашково общуване (току виж почнем да се прегръщаме с циганите), 4. накрая като вземеш заветния документ изпитваш невероятна радост (за малко, ама все е нещо).

Преди 10 години със закон държавата обяви издаденият от нея самата паспорт за невалиден, въпреки, че пак държавата беше написала вътре "Валиден до 2005 година". Просто 2000 година се отметна от направеното през 1985 година изявление, че документа ми ще е валиден 20 години. Смени насилствено документа ми за самоличност 5 години предварително, като разходите си ги платих от джоба. Новият документ е с валидност 10 години. Ясно е, че след като срока на валидност на документа е скъсен два пъти, хората, които ще сменят документи ще са два пъти повече. Сега министъра иска от името на държавата пак да се отметне от думата и да съкратят срока още. Това означава, че още повече хора всяка година ще са принудени да си сменяват документите. Да обясня - при 7 000 000 пълнолетни граждани, срок на валидност 20 години и максимално благоприятно разпределение - напълно равномерно - 350 000 души годишно ще трябва да си подменят документите. или около 7 000 седмично или 1 400 всеки работен ден. При срок на валидност 10 години, цифрите се удвояват и съответно ПУ-тата ще трябва да могат да поемат по 2 800 на ден. При срок на валидност 8 години стават по 3 300 на ден. Не знам колко са за страната, но между 1/4 и 1/3 от населението на републиката живее в София. Това означава, че при най-благоприятно разпределение на промените софийските ПУ-та ще трябва да обработват по около 100 души на ден всяко. Ами то в момента обработват по толкова. Извода е, че ако се приемат предложенията на министъра софийските полицейски управление ще трябва да работят в сегашният стресов режим постоянно, а гражданите да ходиме като замаяни мухи. Последното май е истинската цел на упражнението.

И Боко и Цецо да вземат да се скрият!!! Изключителна тъпотия!!!!

Подкрепям напълно !

предлагам подобно както е в градския транспорт да въведат със срок на валидност дневни, седмични и месечни паспорти и шофьорски книжки

така е обидно е да си на автомивка а къде по-престижно е да си вибриращ телефон :д

Ал Бънди не разбра ли че му липсва интелектуален капацитет,та продължава да ни занимава с глупости,вместо да се хване и свърши работата си.

Явно държавата разчита чрез 1-2 годишно подменяне на личните документи да напълни хазната, че вече причини за да ни съдират по три кожи от гърба няма

Чудесна идея!!!Ето от къдеще смъкнете още няколко милиона...

Поредният гаф .Утре Боко .Т. ще излезе и ще заяви,че този вариант е само обмислян и еднолично ще отмени по-краткият срок на документите и така за хиляден път ще спаси българският народ от собственото си неграмотно и некадърно правителство

А що не си сменяме документите всяка година?

Пак ли са ти виновни предишните правителства бе Цецко....

Цялата ситуация се създаде в резултат на повсеместно сменяне на де що документи има - лични, на моторни средства и какво ли не с оправданието да се приведат според европейски някакви изисквания, а единствената прозрачна цел бе да се пълни все по-празната държавна хазна. И сега с този абсурден закон министърът не виждам как ще реши създадения проблем на МАСОВОТО СМЕНЯНЕ НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ! Просто ще се скъси периода на тези проблеми. И няма ли да се появят други, които г-н министъра в момента не вижда, все пак срокът на валидност е посочен на самите документи?! Или в момента се казва и предлага нещо, просто да е казано и отчетено нещо ...... Аман от абсурди, скандали, аман от всичко!

Каква друга гавра върху народа да очакваме от това правителство? Колкото по-скоро го махнем, толкова по-добре. Няма ли кой да внесе един вот на недоверие?

След като държавата е явно некадърна и не може да се справи с един елементарен проблем,нормално е сроковете да се удължат,а не да се намаляват.Освен това защо лични документи да не се издават в специализирани отдели по местоживеене в общините?

Съмнявам се, че няма да живея още много в България! Ще отида някъде, където държавата, на която плащам данъци поне малко ме уважава!

сами си бихте шута...

това си е чисто изнудване за пари от всеки нас-обикновенният бг гражданин. например шоф. книжка в дания се сменя на 50 години!!!

Това е нашата държава, хем управниците са виновни за създалата се ситуация, хем пак ние си плащаме. Моята лична карта изтича ноември месец, обаче записват чак за април другата година, какво правя след като изтече 6-месечния гратисен период и аз още не съм си подменила картата. Синът ми навършва 14 години в началото на април и за месец трябва да се извади картата му, как ще стане , и от къде на къде ще плащаме глоба след като не ние сме виновни. До кога ще ни правят на загубеняци и ние ще търпим. Във всяка една нормална държава хората щяха да откажат да подновяват документите си, докато ония отгоре не си оправят бъкиите. Но ние сме овце, колят ни , ние продължаваме да пасем трева

Пълни тъпунгери и некадърници ! На какво приличат новите лични карти? Хората изглеждат като маймуни от първите филми на Чарли Чаплин ! Видях документи за самоличност от няколко т.н. трети страни. Срам ме беше да покажа моите пред техните! Няма ли най-после някой да поеме отговорноснт и да си даде оставката, а не да се бие в гърдите за всеки арестуван циганин! Висим цял ден на опашки и ни увещават по телевизията да не бързаме със смяната! Пълен провал !

Тъй наречената ни държава да не чете собствените си закони както дявола чете Евангелието! Значи какво излиза сега: 1. Държавата и съответните институции направиха диви и щастливи гражданите си, докато им издадат документи, на които те по закон имат право;2. Държавата, въпреки собствените си неуредици и явна некадърност да организира тази подмяна без да бнарушава спокойствието и трудовия ритъм на работещите и плащащите данъци, не пропусна и да им натресе глоби за закъсненията, независимо, че хаоса и безумието го създаде самата държава и отговорните й институции. Пример: При издаване на лична карта на 14 год. ми дъщеря, бях глобена за закъснението, независимо, че самите "компетентни служители" няколко пъти ме връщаха от безумните опашки с довода, че това не било спешно и можело да почака. Айде баста! Тъпанари некадърни!

Може и по рано да ги сменя ама да е на половин цена, примерно за 9 лв, иначе си е узаконен рекет.

Цветанов за нищо не ставаш като Министър ва вътрешните работи-виж резултатите от големите си операциите така й адмистрантивна дейност,каквато е смяната на паспортите!МВР и от преди революцията правеше смяна на паспортите и винаги се справяше.Този пладнешки грабеж,който отново сте замислили няма да се случи.!

А защо не на 5 г.? Таман докато си вземеш документите и хоп! - пак е време за смяна. Е....си! Те'а съвсем са изтрещели! Добре, че след 5 или 8 г. няма да са на власт.

Наместо да извиниш, че си некадърно тъпо ченге, което го бива само да бие хората, а не да мисли в перспектива, за гафа с документите, ти измисли нов начин да цоцаш кинди от този беден народ. Навсякъде по света паспортите са за по 10-15 години напред, само тук - за 2-3! Да се бориш с престъпността, ЦЕЦО, не е да биеш невинни гладни безработни, и да ги глобяваш, че не си плащат осигуровките, а да създаваш ЕВРОПЕЙСКИ работни места с Европейски заплати. Що не си признаеш публично, че си некадърно тъпо ченге и не си подадеш ОСТАВКАТА? Ще свършите като ЖАН тази зима!

Е нали по бързо трябва да се пълни държавната хазна! И така на 5 -8 години ще плащаме и ще плащаме за подновяване на лични документи.

Нещо последните идеи издишат - като се почне със малко неясната атака срещу изрезките от салами, които бяха много по-вкусни от нашите гадни и пресолени салами и сега с тази глупост за намаляване срока на документите..... нали след 8 години пак ще съвпаднат датите и опашките ще станат след 8 а не след 10 год.... Вместо да решат как да направят системата да няма опашки те се е......т с народа. Трябва повечко да се мисли преди да се хвърлят в пространството мнения и идеи от правителството. Това им е много голям минус, но явно не могат да вденат, че това им пречи доста....

ДОКОГА ЩЕ СИ БЪРШЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ с предишното управление, некадърници прости! Защото виждате, че за чеп за каца не ставате, и повече от година вече "това е от БСП наследство, това е от Доган, това е от леля ми от Каспичан...". СПРЕТЕ СЕ БЕ! Като не-да идва следващия!!!!!!!

Абре цецко пак ти е виновен друг ти и твойте умници не знаех те ли чеще бъде така ако не сте бягайте бързо ако не сте направили нищо пак сте забой -ТЪПЧОВЦИ

Не е проблема в срока на валидност, а в организацията. Не може да не се е знаело колко хора са си сменили документите през 2000 г. - това се знае с точност до 1 човек. от тук, по ЕГН с точност до няколко стотици се знае колко души ще трябва да си сменят докуметоте 10 години след тов - т.е. през 2010. Не се иска много мозък за да се сетиш че лудницата, която беше през 2000 г. ще се повтори и 10 години по-късно ако няма промяна в организацията. И ако някой малко си е напрагнал сивите клетки е трябвали да направи мрежов график за процеса. Или както е по-модерно, диаграма на Гант. Така че към 1-ви януари 2010 г да има работоспособна система. Даже не към 1-ви януари 2010, още 6 месеца преди това, изпитана, с отстранени проблеми, тествана в работен режим. И да се разреши даже и на хора чиито паспорти не са изтекли, ако желаят да си подменят документите в този гратисен период от 6 месеца. А сега, след като на 31 март 2010 системата уж е била внедрена в експлоатация, но с проблеми, нищо не може да се направи. Всъщност не, може би трябваше гратисният период да бъде удължен с 1 година. Човекът е станал човек защото се учи на базата на пробите и грешките. Това е най-характерното, което го отличава от животните, даже от висшите примати. Но ако някой прави една и съща грешка два пъти и то по един и същи идиотски начин, това значи че той не е нищо повече от павиан или мандрил (за членове и симпатизанти на бСП обяснявам - това са низши маймуни).

благодаря за обяснението,павиан....

Това са пълни аматьори , защото умишлено ми промениха категорията от Ц на Б след което се наложи да си вадя отново книжка. Не ме питаха как съм карал камиона с нова книшка и категория Б.

Според мен май нещо не разбирате. Идеята е, че след 8 години може да идете и да си ги смените, въпреки, че не ви изтичат. Сега едва ли някой може да си ги смени просто така, щото му е щукнало. Може само, ако са загубени или откраднати. Ако не искате - редете се пак на опашки след 10 години.

заговора на мъдреците от МВР Сиеменс и Каппелен ви спретна проблема с ЛД. МВР-то ше се блажи при всички случаи с организация и без, комисионните си вървят. Сиеменса ше се дъни със софуера и за напред, Капелен няма достатъчно корици с чип.Затова управляващите почват да мислят глупости, вместо да си вземат НЕУСТОЙКИТЕ. С което доказват, че са съставна част от Некачествения материал.

ЦЦ смешник!!!

Защо си играят на дребно? Направо всяка година да сменяме документи. Какви са тези глезотии. Сега сериозно. Тези нямат грам понятие какво да правят. Лашкат се като ветропоказатели.

Както винаги МВР блести с тъпи идеи. Идиотизма и алчноста им няма граници.

Няма никакво значение на колко години ще се издават. Когато огромно количество хора си извадят документите за определен къс период, то избрания от законодателя срок изтича и трябва да се преиздадат документите за същия този кратък срок, но след изтичане срока на валидност на документа. Намаляването на срока значи силово пълнене на хазната. Типично по мутренски

най добре ще е да се вкарат управляващи от германия и да въведат ред и дисциплина в тази занемарена България.Тези управници си създават закони от които те да се ублагоденстват а не да помогнат да бедния си народ.

Защо им са нови документи на всеки 8-10 години---- НАЛИ ИМАТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ???? Напълно подкрепям Ачо. Ред трябва да се сложи само в главите на управляващите.

Хубаво де,ама като не искате да има опашки при следващата подмяна,защо не ги УДЪЛЖИТЕ НА 12 години,примерно,срока им?

Ами защото искат да лапкат повече парички от нас, стадото!

Никакво намаляване на срока и точка!