Това заяви днес руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.  Военната дейност от този род не спомага да се укрепва общата ни сигурност, да се развиват отношения на доверие и предсказуемост в региона, подчертава дипломатическото ведомство на Русия. Неведнъж сме заявявали, че не разбираме логиката на сътрудничеството между САЩ и Полша в тази сфера. Въпросите ни към полската и американската страна са останали без отговор, посочва министерството.

Договорът за ракетите между Полша и САЩ бе подписан на 11 декември м.г., а после одобрен от Сейма във Варшава. Той предвижда в Полша да бъде разположена една батарея ракети "Пейтриът" с около една рота обслужващ персонал. В бъдеще там може да бъдат изпратени и ракети прехващачи Ес Ем-3, способни да свалят балистични ракети.

Над 100 американски войници започнаха да сглобяват батарея от модерни управляеми ракети "Пейтриът" в полската военна база по силата на този договор. Войниците, които пристигнаха от Германия с 37 вагона военна техника, са част от най-значителното досега присъствие на американски сили в Полша - някога ключов член на съветския блок, а днес съюзник на САЩ и част от Организацията на Северноатлантическия договор.

Американски части ще извършват 30-дневни учения в Полша на всеки три месеца през следващите две години. Те ще обучават полските войници и ще участват във военни учения в база в Моронг - на около 60 км от руския анклав Калининград, вклинен между Полша и Литва, на брега на Балтийско море. В Калининград са разположени бази на руските военноморски и военновъздушни сили.

Полското правителство настоява, че не е избрало мястото за разполагане на "Пейтриът" от стратегически съображения или за да отправи политическо послание, а защото в Моронг има най-подходящата военна инфраструктура.

Русия се противопостави яростно на плана, който според нея е бил насочен срещу собствения й арсенал от ядрени ракети въпреки уверенията, че целта му е да осигури защита срещу всяко евентуално ракетно нападение от страна на Иран.

Миналата година американският президент Барак Обама спря подготовката за изграждане на по-сложния щит срещу ракети с голям обсег, но Вашингтон заяви, че ще изпълни обещанието си за сътрудничество с "Пейтриът", които са предназначени за поразяването на ракети с по-малък обсег и на самолети.

За защита срещу евентуално нападение от страна на Иран сега САЩ казват, че ще разчитат до голяма степен на сложна противоракетна система, базирана на американски военни кораби, патрулиращи в Средиземно и в Северно море. Прехващачи и радари ще бъдат разположени на суша в Европа до 2015 г.  Системата "Пейтриът" и програмата за обучение на полските военни са същите, които САЩ използват и в други страни съюзници от НАТО.