В края на април Уикилийкс разсекрети дипломатическа грама, в която се твърди, че по време на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г. Путин неофициално е заявил на Борисов, че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите "рискуват да останат на студено през зимата".

Днес лидерът на ДСБ Иван Костов и депутатът от партията Иван Иванов зададоха по време на парламентарния контрол въпрос на премиера има ли кабинетът противодействие на заплахата за сигурността на страната, свързана с енергийните доставки и зависимостта от Русия.

"Имал съм няколко разговора с премиера Путин, държа да отбележа, че в един от тях водихме разговор относно газовата криза и действително подобна реплика от типа "Не е хубаво да сте на студено" е казана, но тя не е казана в смисъл, че видите ли, ако не изпълните другите проекти, ще ви оставим на студено", отговори Борисов, цитиран от БТА.
“Предложих на Путин да го заведа на “Белене", да види какъв гьол има там и какво сме заварили“, добави премиерът.

Според него газовите договори са чисто търговски, руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това, но България, като член на ЕС и НАТО, е защитена в много голяма степен от преднамерени действия.
"Нямаме основания да се тревожим за енергийната сигурност на страната".

„Ние с моя колега и цялата ни парламентарна група ще сме много по-спокойни, ако вие се тревожите”, отговори му обаче Костов.
Той настоя правителството да удържи на позицията ядрените реактори за АЕЦ „Белене” да са от трето поколение. Според него само това ще даде възможност да няма монополен доставчик на гориво.
"Ако допуснем те да са второ поколение, доставчик може да бъде единствено Русия, а това ще ни направи зависими. Обръщаме се към вас с призив да бъдете много по-тревожен към енергийната сигурност на държавата си", каза още Костов, цитиран от "Всеки ден".

"Атака" и руските проекти
По-рано днес той заяви пред Нова телевизия, че "Атака” ще оттегли подкрепата си от ГЕРБ, ако не се случат руските енергийни проекти. По думите му Волен Сидеров и партията му имат пряка връзка с руското посолство и лобират за защита на руските интереси.

“Аз допускам дори и това, че и “Атака” действа в такава посока – да се упражни натиск срещу правителството. Тезата ми е, че “Атака” ще оттегли подкрепата си от ГЕРБ, ако не изпълни исканията на Русия за АЕЦ “Белене”. Русия очаква България да се поддаде на натиска и е напълно възможно да опитва да го прави чрез Уикилийкс (вчера бяха разпространени две грами, в които американски посланици пишат до САЩ как могат да използват Борисов като свой лост - бел. ред.). Това е заплаха за националната сигурност", добави бившият премиер в анализ на разрива между управляващата партия и Сидеров след случилото се пред джамията в центъра на София.