Преди броени часове най-младият президент в историята на Франция Еманюел Макрон избра най-младият премиер в Историята на Франция - Габриел Атал. Кои са каузите на определяния като "дързък" нов премиер на Франция?

Той вече е доста популярен. Открит гей. Участник в протести. Човек, който не се страхува да влезе в публични диспути. Габриел Атал е повод за интересен разговор в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy".

Силната му амбиция е водеща за него, според Чая Колева, която е студентка по политически науки във Франция. Тя цитира новия френски министър председател, който казва: "Аз не си забранявам нищо. Ако си бях забранявал - нямаше да съм там, където съм". Според нея новият премиер ще трябва да работи в среда, в която всеки пети млад гражданин на Франция има психически проблеми. А половината от младите хора работят т.нар. "несигурна работа".

Емилия Славова, преподавател в СУ, създател и издател на проекта "12 писма до дванайсетокласниците" отбелязва, че Атал е на възрастта на нашия преход (роден е през 89-та г.), бил е жертва на хомофобски тормоз, но сам подхваща кампания срещу тормоза в училище. Като министър на образованието той забранява облеклото на момичетата, които изповядват ислям. Емилия обръща внимание и на факта, че Атал влиза в политиката като открито заявява, че е хомосексуалист.

"Образованието създава стабилната основа за бъдещето и да се създаде климат, който да смекчи етническите и социални неравенства" - е важно послание на този подкаст.

Чуйте интересния разговор в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Повече за проекта може да намерите ТУК

Източник: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg