Какво се случи до този час? 

Тази седмица ще бъде актуализиран Планът за справяне с пандемията. В новите мерки не се предвижда затваряне на бизнеси, изискване на COVID сертификати и ограничения в движението, обяви след среща със здравните власти премиерът в оставка Кирил Петков. Актуализирането на плана се налага заради измененията на Закона за здравето, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, по думите на когото основната мярка ще е носене на маски в болничните заведения и препоръката за дистанционната работа. Лидерът на "Възраждане" побърза да обяви бойкот на мерките. На трибунка в парламента Костадин Костадинов обеща безплатна правна помощ за тези, който не спазва ограниченията.

Втори медал за България спечели Боряна Калейн от състезанието по художествена гимнастика на Световните игри в Съединените щати, предаде "Корнер". След златото на обръч, спечелено ден по-рано, тази сутрин Боряна добави и сребърен медал от финала на лента. Българката изигра силно съчетание и с оценка от 32,650 точки спечели второто място, като леки неточности я разделиха от златото. Първа на лента стана европейската шампионка Дария Атаманов от Израел, а бронза е за Виктория Оноприенко от Украйна. В четвъртия финал на отделните уреди - на бухалки, Калейн допусна грешка и се класира четвърта с 31.350 точки.

Парламентът на Северна Македония трябва да се произнесе по т.нар. "френско предложение" за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Според медиите в Скопие заседанието е насрочено за 13 ч., местно време. Към депутатите ще се обърне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Скопие не стихват протестите срещу проекта, който, според опозицията, ще доведе до "българизация и асимилация" на Северна Македония, а според управляващите се интерпретира манипулативно.

"Европейският съюз стимулира рестарт на въглищните електроцентрали. Добра новина ли е това според вас?" ви питаме днес. Ето и един от знаковите коментари по темата: "И добра и лоша, защото уж са за зелена енергия, обаче се връщат към въглищата".

Кои други ваши мнения ни впечатлиха чуйте в Podcast новините:  

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли?

Бягане по стръмен баир, етнографски работилници, изживявания сред природата - това са само част от програмата на тридневния фестивал OPEN BUZLUDZHA 2022, който ще се проведе на поляната в близост до паметника от близкото ни минало. Организаторите от фондация "Проект Бузлуджа", община Казанлък и "Бар Дак" подготвят и богата музикална програма с три сцени и над 50 музиканти, както и исторически опознавателни разходки около монумента. Не на последно място ще се говори и за бъдещето на паметника Бузлуджа, чийто потенциал започнаха да разкриват от фондация "Проект Бузлуджа". Седмици преди събитието организаторите търсят доброволци, които да помагат за случването на фестивала от 19 до 21 август. Чуйте повече в Podcast новините от координатора на доброволците Божидар Емануилов.

А какво ще кажете за това?

"Европейският съюз стимулира рестарт на въглищните електроцентрали. Добра новина ли е това според вас?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Да". 

Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.