Какво се случи до този час?

Депутатите подновиха работата си след коледните и новогодишните празници. На дневен ред в първия им работен ден бе съставянето на редовно правителство. В момента "Продължаваме промяната" търси подкрепа за втория мандат, но засега такава има само от "Демократична България". Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза в декларация от парламентарната трибуна, че "очевидно всички гледаме към третия мандат", който нарече "последен шанс за гарантиране политическа стабилност". С това изглежда са съгласни и от ДПС, чийто лидер Мустафа Карадайъ припомни неуспеха на първия мандат и се усъмни в успеха и на втория. Предложеният за премиер от ПП акад. Николай Денков също призова най-сетне да бъде избрано редовно правителство, а депутатите от ГЕРБ изненада с нова посока - в различни тв студиа заговориха за подкрепа на мандат на ДБ. 

Мярката за задържане на тримата непълнолетни, уличени в убийството на 59-годишния мъж във видинското село Гъмзово изтича днес. По първоначални данни причина за извършването на престъплението е злоупотреба и употреба на алкохол. Конкретният повод за побоя бил скандал относно продаден от пострадалия алкохол на тримата непълнолетни. 

89 руски военнослужещи са били убити при украинско нападение, съобщават от руското министерство на отбраната. Като основна причина за атаката се посочва неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците.

Жерар Пике е на път да се завърне във футбола, въпреки че само преди два месеца обяви, че слага край на кариерата си и направи грандиозно (и скандално) сбогуване с Барселона, предаде "Корнер". Сега обаче изглежда, че бившият национал е размислил, като му предстои да облече отново футболния екип. При това на неслучаен отбор - втородивизионния ФК Андора, в който той е собственик на 90 процента от акциите. 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Днес Земята ще премине през своята най-близка до Слънцето точка. Подробностите чуйте в обедния новинарски Podcast. 

А какво ще кажете за това?

От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия в страната видимо се повишиха цените на стоки и услуги, съобщават хърватските медии. Хърватският държавен инспекторат е установил 1 738 нарушения, сред които продажби на определени хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството. Решението за контрол на цените на хранителните продукти влезе в сила на 10 септември 2022 година. С него се определя най-високото ниво на цените на дребно в Хърватия.

Хърватия, член на Европейския Съюз от 2013 година, прие план за въвеждане на еврото през 2017 г. Заедно с България тя влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм през 2020 и прекара там минималните две години. На 1 януари 2023 година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.