Остава неясно на каква основа БСП води разговорите за голяма лява коалиция с АБВ на Георги Първанов, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Нормална България" на Георги Кадиев. Преговорите са еднолична политика на председателя на партията. Има съмнение, че и третото място от предишните парламентарни избори не е гарантирано на БСП през юли. Партията не отива на добре, казва Ана Пиринска, съосновател на "Социализъм 21 век", нова идейна платформа в БСП.

Според нея партийните организации не възприемат еднозначно подхода за коалиране с лидери, които са напуснали демонстративно БСП и са автори на теорията "Няма ляво, няма дясно". БСП загуби ореола на първостепенна политическа сила. Процесите в БСП са тревожни, казва още Пиринска и дава пример с Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Като част от "Изправи се! Мутри вън!" Дончева определи БСП като партия на статуквото, припомня Ана Пиринска.

Тя обясни, че от "Социализъм 21 век" настояват за категоричен ляв профил и социалистически политики, които да залегнат в предизборната платформа на БСП. Като най-важна такава политика Пиринска посочи промяна в корпоративния данък. Според нея една социалистическа партия не може да фокусира икономическата си политика единствено върху малкия и средния бизнес.

  • Как БСП възприе новата платформа "Социализъм 21 век"?
  • Как "Социализъм 21 век" оценява разговорите за коалиция на БСП?
  • За каква нова предизборна платформа говори "Социализъм 21 век"?
  • Искането за нови лица ще се отрази ли на партийните листи за изборите?

Вижте отговорите на Ана Пиринска в "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Ана Пиринска е завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура "Политика и икономика на Евразия" в Московския държавен институт по международни отношения. Била е международен редактор в сп. "Тема". Бивш член на Националния съвет на БСП.