Защо денят започва така?

Защото новите противоепидемични мерки вече са в сила. В първия им ден се очакват редица протести. 

БСП връща неосъществен третия мандат. 

А днес ви питаме "Ще отговорите ли коректно на въпросите в започналото самопреброяване?" Пишете ни на PodcastNews@dir.bg. 

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

В 0.00 часа днес започна електронното самопреброяване на населението и жилищния фонд, което ще продължи до 24 часа на 17 септември. На следващия ден от 8 часа започва класическото преброяване чрез обикаляне на преброители по домовете. 

Анкетната карта, независимо дали е електронна, или на хартия, има общо четири раздела. Чувствителните въпроси като майчин език, вероизповедание, етническа принадлежност и др. дават възможност и за отговор с "Не желая да отговоря". НСИ обаче съобщи, че е избрало 42 000 домакинства, които допълнително ще бъдат питани: 

  • Искат ли да имат деца?
  • Смятат ли да емигрират?
  • Какви са причините за промяна в местоживеенето?

Има и въпроси, които се отнасят до хората, които са живели известно време в чужбина, но са се завърнали в България - какви са причините и доколко е вероятно отново да заминат да живеят в чужбина.

Има и въпроси, свързани с децата, например доколко бихте окуражили децата си да заминат да живеят в чужбина и при какви обстоятелства биха били против това. 

Онези, които отговорят, че нямат деца поради здравословен проблем, ще трябва да отговорят и на въпроса какво решение на проблема са предприемали досега: хормонално или хирургично лечение, изкуствено оплождане, инвитро процедура, лечение с хранителни добавки или алтернативна медицина или нещо друго. 

Отговорите на всички въпроси са на декларативен принцип, т.е. никой не иска от хората да представят доказателства за това, което твърдят. Цялостен отказ от участие в преброяването според Закона за статистиката обаче може да доведе до глоба от 160 лв. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.

Снимка: Dir.bg