Защо денят започва така?

Транспортират двете най-тежко пострадали деца от катастрофата на Тракия в родната им Сърбия. Това ще се случи преди обяд, с два хеликоптера, които ще пристигнат от съседката ни с два реанимационни екипа на борда, съобщиха от здравното министерство. Към момента децата са настанени в Пирогов. Според последната информация те са в тежко състояние, но няма опасност за живота им.

От днес в сила влизат намалените срокове на карантината за заразени и болни от Covid, както и за контактните им. Със заповед на здравния министър, която беше публикувана вчера, се въвежда 7-дневна задължителна изолация у дома или в лечебно заведение за хората, които са носители на вируса или са болни. А за контактните лица карантината се намалява на 5 дни. Издадените към датата на влизане в сила на тази заповед предписания, чийто срок не е изтекъл, се отменят при изтичане на новите срокове, посочени в заповедта, предвижда още разпореждането на здравните власти. С друга заповед срокът на действащите противоепидемични мерки се удължава до 25 август.

Бенфика победи Динамо Киев в мач №1 от плейофите в Шампионска лига, предаде "Корнер". Срещата се игра в Полша заради невъзможността Динамо да домакинства в родината си. Играчите от Киев излязоха с украинския флаг на гърбовете си в знак на подкрепа на своите сънародници, но допуснаха два безответни гола през първото полувреме.

Реваншът в Португалия е на 23 август и ако Бенфика довърши започнатото, ще се присъедини към Порто и Спортинг в груповата фаза на турнира. Украинците вече имат гарантирано участие с Шахтьор Донецк.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Дарителска кампания събра над 20 000 евро за издигане на статуя на моржа Фрея, който стана звезда на фиорда Осло, но беше застрелян от властите в неделя, съобщи "Франс прес". По какви причини се стигна до убиване на защитения вид, чуйте в новините.

А какво ще кажете за това?

Независимо дали ще изберете парно, газ, ток, дърва или въглища, на месец тази зима ще отиват минимум 170 лева за малко жилище, ако не пестите. Разходите за отопление и вода на 4-членно домакинство в София в тристаен апартамент от 83 кв. метра през януари са били 252,18 лв., а за новия отоплителен сезон сумата ще се увеличи със 100 лв. Тези изчисления важат, ако се приеме, че потреблението остане същото. При студена зима сметките за парно могат да бъдат далеч по-високи, за да бъде топло в жилището, прогнозира "24 часа".

Смайващи сметки очакват и тези, които ще се отопляват с алтернативи на парното, твърди изданието. За двустаен апартамент, ако се използва газ, месечно ще се плащат поне по 500 лв., а за тристаен - 775 лв. За същите жилища, отоплявани на ток, месечната фактура ще е между 225 и 235 лева. Сметката е валидна, ако уредите работят по 8 часа в денонощието.

На въглища топлото през зимата ще струва приблизително поне 300 лв. на месец при сегашните цени. Тези, които изберат отопление с дърва, ще трябва да приготвят приблизително същата сума.

В същото време над 200 000 британци са се включили в онлайн кампанията "Не плащай", която призовава хората да не дават пари за сметките си за ток и отопление от 1 октомври заради огромната инфлация в страната, предава Sky News.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.