Ролята на съвременните будители е фокус на новия епизод на аудио подкаста на Dir.bg "Trendy". "Хората са недоволни. Те знаят от какво. Но не знаят към кого да се обърнат. И кой ще им въздейства, като светлина" - това казва Ива Дойчинова, лидер на инициативата "Будител на годината", журналист и директор на Радио София.

От разговора с Ива става ясна същността на съвременното будителство. А именно, че будители са тези, които обединяват различни общности. Които създават блага за другите. Които инициират смислени каузи "въпреки системата", като така всъщност я променят.

Осмото издание на националната кампания "Будител на годината" отново разкрива съвременните аспекти на будителството. Над 130 номинации на личности, организации и проекти са получени тази година. Сред тях журито избира 10 финалисти, за които всички могат да гласуват на специално създадената платформа "Будител на годината 2021" до 12 ч. на 30 октомври. Кой е спечелил вота на публиката традиционно ще стане ясно на празничния ден - 1 ноември.

Финалистите в националната кампания "Будител на годината 2021" на Българското национално радио са:

Максим и Стефан Иванови

Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването, Максим и Стефан построяват океанска гребна лодка в гаража си в София. Наричат я НЕВЕРЕСТ, което за тях означава "Не си давай мира, докато не достигнеш своя Еверест". През лятото на 2020 г., насред скования от пандемията свят и по време на най-активния сезон на ураганите в Атлантика, двамата потеглят от Портимао, Португалия и за 105 дни на вода успяват да прекосят океана, достигайки Барбадос. Максим става "Най-младият гребец прекосил океан" на Гинес, а НЕВЕРЕСТ става "Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите". Максим и Стефан успешно завършват "Първата океанска гребна експедиция за България".

Още преди да отплават, Максим и Стефан посвещават експедицията си на кампанията "Да! За живот! на Министерство на здравеопазването и и стават най-активните застъпници на каузата повече българи да решат да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си, за да спасят човешки животи чрез трансплантации. Над 1100 души в България очакват животоспасяващ орган, а тук се извършват най-малко трансплантации на глава от населението в ЕС.

#За доброто. Легълца за оздравяване

#За доброто е проект на 8 жени, чиято мечта е модернизиране на детското здравеопазване в България. Те организират кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната. Една от тях e Поли Троянова, която се вдъхновява за идеята, след операция от тумор в мозъка на детенцето й. Тогава Поли установява, че осигуряването на педиатрични легла за детското лечение е част от оздравителния процес и кауза, която приема лично. Затова се заема да реши проблема за други дечица, които ще потърсят помощ. Обединението на "8 луди жени", известно и като #За доброто, вярват в изречението: "Не си тръгвай от някъде с думите "Не искам да се върнем повече, там беше ужасно". Променяй!" Доброволчеството им включва и рисуване върху стените на детските отделения, защото средата е оздравяваща. Работата им продължават с проект за издаване на поредица от книжки, които да разказват на децата за лечението им.

Стефан Пеев

Първият в България дигитализиран почерк на историческа личност е дело на Стефан Пеев. Типографът започва своята работа по дигитализация на почерка на Левски през 2014 г. и споделя, че буквално е усещал диханието на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт. Проектът е отворен към българската общност на типографи и художници за усъвършенстване, а достъпът до него - свободен, стига да е с чисти и почтени цели. От старта на проекта досега, шрифтът е изтеглен от хора и организации, сред които училища с името на Апостола, читалища др.

Знам.бе

Мисията на образователната платформа Знам.бе е да повиши общата грамотност за населението. Със съзнанието, че децата са най-големият капитал на България, екипът се фокусира върху тях с актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Електронни и физически продукти се разпространяват до всяко дете у нас. Фокусът на платформата е ранно професионално ориентиране и действие. През 2020 г. екипът на Знам.бе реализира образователно турне в десет български града, където дискутира защо е важно да имаш цел, как да намериш своята цел, коя е моята професия и защо, защо ми се доспива, когато съм отегчен, как да подобря концентрацията си, от къде идва мотивацията и др. Над 15 000 отговори от ученици във въпросника за ранно професионално ориентиране, подкаст от учители, интерактивни уроци и лични консултации допълват инструментите на платформата.

Теодосий Теодосиев - Тео

Златният учител на България, както е известен Тео, е дългогодишен преподавател в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък, ръководи специализирана школа по приложна математика и физика, за която е създал експериментални задачи. Негови ученици участват в националните отбори на България в международните олимпиади и състезания. 11 златни медала на олимпиади са спечелени от негови възпитаници, 7 са с най-високите индивидуални резултати, 13 са индивидуални първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите. Теодосий е първият председател на Националният клуб на учителите-новатори. Неговият подход "Ученикът е свещ, която да запалиш, а не кофа, която да напълниш" разпалва желанието да видиш творчество във трудностите, да търсиш подходи, да не се боиш от непознатото и да сътворяваш върхове в науката. Като ярък общественик с мнение, в последните години Тео води борба с инфлацията на оценките в българското средно и висше образование, спестяването на трудностите пред учениците, важността на присъственото обучение и борба с неграмотността, наложена от формалните дипломи.

Лео Кадели

Лео Кадели помага безвъзмездно на хора в нужда, като проверява всеки сигнал и преценява на кого да помогне. Помощта се изразява най-вече в материална подкрепа като реновация на жилища и къщи, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилища и подслон в цяла България. Лео започва сам, а вече има и в цяла България добра база от доброволци, които откликват финансово или с работна ръка на място. Невероятен човек, Лео вече е помогнал на стотици хора - семейства, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне адекватно или изобщо. Лео Кадели вече учреди сдружение "Приятели, помагайте!"

"Ангели за България"

"Ангели за България" е благотворителна организация, създадена с идеалната цел да обедини българите в чужбина да помагат на народа си. Зад тяхната мисия са се обединили хиляди българи по света, за да правят заедно чудеса. Основана е във Великобритания от родолюбиви българи, които вярват, че ако дори и малък процент от всички сънародници по света се обединят, могат да подпомогнат на хиляди нуждаещи се в България. Само за година организацията обедини над 6 000 българи от целия свят. До момента са дарили над 133 000 лв. чрез различни инициативи, като помощта е достигнала до над 2 000 домакинства. Със събраните средства "Ангели за България" изпълняват месечни и дългосрочни каузи в полза на самотни възрастни, многодетни семейства, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца. Започват с предоставянето на пакети от основни хранителни продукти на хора в риск предимно в малките населени места. Днес те вече даряват оборудване и материали за центрове за деца с увреждания, изграждат малки стопанства за нуждаещи се, строят оранжерии и други приспособления за трудотерапии за хора с ментални проблеми и заплащат професионалното обучение на деца от детските центрове. "Ангели за България" подкрепиха и глухата общност, като заплатиха обучението на 10 бъдещи специалиста по жестов език. Една от най-популярните им кампании е тази за построяване на детски кътове в държавните болници, като за по-малко от година успяха да построят 20 детски къта за по-добрата рехабилитация на малките пациенти в 20 болници. Най-мащабната им акция до сега е закупуването и разпределението на 50 тона еко-брикети, достатъчни за целия отоплителен сезон на 50 самотни и социално слаби възрастни.

Кристиан Ваклинов

За създаването на "Дом-музей на теснолинейката" Кристиан Ваклинов разказва: "Един ден през 2015 г. спрях пред гарата в Цепина и ми стана тъжно. Всичко беше порутено — нямаше табела, прозорци, всичко беше изкорубено и разбито. Казах си, че не мога да го оставя така и реших да се захвана и да приведа във вид това място. И така през лятото на 2015 отидохме с двама приятели със 100 стръка здравец, много чували и ръкавици и запретнахме ръкави. Бяха минали 13 години от закриването на гарата. Отне ни 2 години, за да я приведем във вид. Както се казва, дадох живота си на тази гара — ден и нощ бях там, във всеки свободен миг. Мазах, шпакловах, боядисвах, научих се да бъда майстор, само и само за да я направя приветлива, така че да привлича хора. Постепенно покрай мен хората се запалиха и започнаха да даряват свои лични средства, а пък аз започнах да водя отчет. Така през 2017 успяхме да реставрираме и отворим този своеобразен музей на теснолинейката с над 400 снимки и документи от първата копка до днес. След това през 2018 учителката ми по география от гимназията предложи да направим сдружение. Вече участваха достатъчно хора, бяхме правили събития, музеят беше налице и имаше нужда всичко това да звучи малко по-сериозно, най-вече заради съмишлениците, които бяхме привлекли. Така учредихме сдружение "За теснолинейката", в което днес членуват 60 души от цялата страна. И всеки помага с каквото може."

Саша Безуханова

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална значимост, насърчаване на предприемаческата култура и утвърждаване ролята жените в бизнеса в България и на европейско ниво. През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Eтo кaквo cпoдeля тя зa мoтивитe cи: "2013 гoдинa бeшe гoдинa нa кoлeктивнo прoбуждaнe зa прoмянa. Хoрaтa излязoхa нa улицaтa бeз кoмaндa и бeз вoдaч c ocъзнaвaнeтo, чe нeщo трябвa дa ce cлучи пo рaзличeн нaчин. Тoгaвa cъздaдoхмe MОVЕ.BG c идeятa дa изгрaдим eднo прocтрaнcтвo, в кoeтo пулcирaщи oбщнocти дa ce cъбирaт зaд кoнкрeтни идeи и кaузи, дa ги рeшaвaт и дa прeдaвaт кaтo eхo нa oбщecтвoтo тoвa знaниe. Oт caмoтo cи нaчaлo MОVЕ.BG e eднa лaбoрaтoрия зa бъдeщeтo и инкубaтoр зa хoрaтa, кoитo гo cъздaвaт в Бългaрия. Тoвa ce cлучи прeди 8 гoдини и ниe нe cмe измeнили нa тoзи път."

Кaтo ocнoвaтeл нa плaтфoрмaтa MОVЕ.BG тя инициирa рeдицa будитeлcки инициaтиви, включитeлнo прoeктa "СhаngеMаkеrs - Двигaтeли нa прoмянaтa", обединяващ новатори в различни области с приносни проекти за развитие на България. Прeз 2021 cтaвa вдъхнoвитeл и aвтoр нa "Учeбник пo бъдeщa иcтoрия нa Бългaрия", който чертае възможно перспективно развитие на България за 30 години напред при приемане на конкретни смели инициативи и реформи днес. Учебникът е част от застъпническа кампания за зелено иновативно развитие на страната ни и включва създаването, по инициатива на Саша Безуханова, на Коалиция за Зелен Рестарт, организирането на серия от събития, обединяващи учени, експерти и представители на иновативния бизнес, подготовката и лобирането на становища към правителството за реформи и политики, целящи позициониране на България като Европейски център за иновации и място за перспективен живот на хората.

Натали Петрова

Вече 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест Натали Петрова организира специалната детска и младежка програма Банскофилмфест KIDS. Нейни са дългогодишните усилия за детска и младежка ангажираност по теми като природа, екология, спорт и здраве, активен начин на живот. Всяка година в програмата се включват над 350 деца от Банско и региона от всички учебни заведения, деца в рискови групи, групи от Родопите. Децата са мотивирани да се занимават с активности като катерене, преходи, спелеология, рисуване, наука, както и със специална филмова селекция. Водещи и лектори са най-добрите български пътешественици, алпинисти, микробиолози, геолози и спелеолози, а заниманията са безплатни за всички участници.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic