"Фактът е най-упоритото нещо на този свят", казва Михаил Булгаков в "Майстора и Маргарита"

Какво е чиста журналистика? Новият епизод на подкаста "Trendy" e посветен на конкурса Web Report, който събира нови кандидатури до 21 април 2023.

"Смисълът на чистата журналистика е да изяснява. Да изяснява проблемите в обществото, по които има различни мнения и понякога човек се обърква в това море от информация. Работата на журналиста e да показва нагледно истинските факти" - това казва Мария Христова, която спечели наградата за млад журналист в предишното издание на конкурса.

"Журналистиката принадлежи на факта. Да го търсиш. Да го поднесеш достоверен, такъв какъвто е. И този факт да бъде поставен в контекст, за да не увисва. И всичко това да се прави с необходимата журналистическа отговорност и съвест" - това пък казва Николай Петров, журналист, водещ на новините на БНР и жури на тазгодишното издание на Web Report.

Николай поставя и много важен проблем свързан с информацията днес: "В социалните мрежи всяка дезинформация си пробива път като зараза. Точно затова нашата отговорност на журналисти става още по-голяма. Да се борим с дезинформацията и да представяме фактите такива каквито са, без това да води до манипулация и до вредни внушения". 

Разсъждаването е задължително, за да различиш вярното от невярното, според журналиста.

Мария Христова от sCool Media разказва за работата си по материала, с който печели награда от конкурса Web Report, свързан с войната в Украйна. Нейният подход е да разкаже историята както на бежанците, така и на неправителствени организации, които им помагат.

Мисията на БНР и на информационна платформа като Dir.bg е да бъдат търсачи и пазачи на фактите и борци с дезинформацията, обобщава Николай Петров.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic