Какво се случи до този час?

Над 4300 са загиналите в Турция и Сирия след разрушителните трусове вчера, сочат последните официални данни. Ранените в двете страни пък са над 17 хиляди. Само в южната ни съседка са разрушени над 6 хиляди сгради. Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации е предприела и мащабна кампания за набиране на помощи за хората в най-засегнатите от земетресението окръзи. У нас също са в сила няколко дарителки кампании. Отделно 27 доброволци от България заминават днес, за да помагат в спасителните акции и търсенето на оцелели сред руините след земетресението там. Те са от Националната асоциация на доброволците и спасители, като в екипа има лекар и четирима парамедици. Румъния също изпрати хора в турската провинция Хатай.

Министрите на икономиката на Франция и Германия са във Вашингтон за ключови разговори в опит да смекчат негативните последици за европейската икономика от американския закон за намаляване на инфлацията. След визитата в Щатите европейските лидери ще проведат среща на върха, насочена към изготвяне на отговор на протекционистките мерки там. В безпрецедентна съвместна инициатива двамата министри ще обсъдят въздействието на американските зелени субсидии и данъчните облекчения, записани в Закона за намаляване на инфлацията. Насрочени са около 370 милиарда долара за енергийния преход на Америка, включително намаляването на данъците за произведени в страната електрически автомобили и батерии.

Една от звездите във футболния шампионат на Турция - ганайският играч Кристиан Атсу, бе изваден тази сутрин жив от развалините на девететажна сграда в Хатай. Тя се срина в понеделник, поразена от земния трус с магнитуд от 7.7 по скалата на Рихтер, ударил мощно страната. Драмата с издирването на ганайския национал се превърна в една от минитемите в големия ужас, който е обхванал южната ни съседка. Хатай е един от най-засегнатите градове, а Атсу, няколко негови съотборници и спортният директор на местния клуб, останаха затрупани в сградата. Тази сутрин африканецът, играл и за Челси, Порто и Нюкасъл в кариерата си, е изваден от руините и откаран в болница с множество травми. Но е жив и контактен по първите информации. И още спортни отбори и атлети в Турция са сред бедстващите, търсените и изчезналите в ужасните събития от понеделник. Почти целият футболен тим на Марашспор (трета лига) е затрупан в руините на срутил се хотел. 

"В старите блокове има сигурни места, но при новото строителство - по-добре бягай навън" - това е само един от знаковите коментари по днешния ни въпрос: "Има ли сигурно място в сградите при земен трус?".

Кои са другите ваши мнения, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Технологичните гиганти "Amazon", "Microsoft" и "Google" след намалено търсене на пазара и страх от рецесия неотдавна направиха масови съкращения. Сега към тях се присъединява и компютърната компания Dell, която също обявява за предстоящо уволнение на хиляди служители. Колко служители работят в момента в компанията и колко процента от тях ще бъдат съкратени чуйте в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

"Има ли сигурно място в сградите при земен трус?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.