Защо денят започва така?

Със 112 гласа "за" парламентът възложи на Министерския съвет да преговаря с правителството на Съединените щати за сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно вчера в късния следобед. Против решението се обявиха от БСП и "Възраждане". Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред депутатите, че споразумението ни поставя в робска енергийна зависимост. От ГЕРБ изтъкнаха, че преди да бъде подписано споразумение, то трябва да бъде представено за одобрение на депутатите.

Най-малко шестима души са загинали вчера в окръг Отога в централната част на американския щат Алабама при преминаването на буря през южните части на САЩ, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Бурята е повредила домове и е оставила десетки хиляди потребители без електричество в части от щатите Джорджия, Мисисипи и Алабама.

Барселона се класира за финала на минитурнира за Суперкупата на Испания, след като победи след дузпи Бетис. Каталунците не успяха да спечелят двубоя в редовните 90 и допълнителните 30 минути, след като на два пъти повеждаха, но съперникът от Севиля на два пъти изравняваше за 2:2. Роберт Левандовски изведе Барса напред, но Набил Фекир направи 171 в 77-ата минута и се наложиха продължения.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

 

Какво ни впечатли преди малко?

В Швеция днес ще бъде открита първата в Европа площадка за изстрелване на малки изкуствени спътници. Събитието е част от програмата на Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз. Площадката се намира на 200 километра в дълбочина в Северния полярен кръг. Колко спътника се очакват в орбита до 20 години, чуйте в сутрешния новинарски Podcast.

А какво ще кажете за това?

Над 90 на сто от учителите се обявяват против идеята по време на грипна ваканция да се провежда дистанционно обучение, сочи проучване сред гилдията на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", предават БНР. Според председателя Юлиян Петров не е проблем учебният материал да бъде преструктуриран, след една до две седмици грипна ваканция. Подобни са нагласите и в родителските среди, където преобладаващото мнение също е, че по време на грипна ваканция не трябва да се учи дистанционно. Онлайн обучението не е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици и отсъствието им за лечение, посочиха преди дни и представители на сдружения на училищните директори.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.