Защо денят започва така?

Още по-висока цена на газа искат от "Булгаргаз" през август - предлагат синьото гориво да поскъпне с 60 процента спрямо юли. Така цената за мегаватчас може да стане 297,89 лв, ако КЕВР се съобрази с предложението. Причина са високите цени, по които държавното дружество купува газ. Предстои енергийният регулатор да насрочи дата, на която да се проведе обществено обсъждане на заявлението на "Булгаргаз".

Убиха лидера на терористичната мрежа Ал Каида Айман ал Зауахири. Според източник на Ройтерс операцията с дронове е проведена от ЦРУ в столицата на Афганистан Кабул. Това е най-големият удар срещу Ал Каида от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година. Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

47-ото Народно събрание се разпуска, а четвъртият служебен кабинет на Румен Радев започва работа. Той ще бъде ръководен от Гълъб Донев, досегашен секретар по социални политики и здравеопазване на президента. Донев беше вицепремиер в предишните два служебни кабинета, назначени от Румен Радев. Задачите и приоритетите на служебното правителство ще бъдат представени на церемония в президентството от 12 часа, а час по-късно новите премиер и министри ще приемат властта в Министерския съвет от досегашните управляващи, ръководени от Кирил Петков.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Сиамски близнаци в Бразилия бяха успешно разделени след 27-часова операция, съобщи Нова телевизия. Тригодишните момчета вече могат да видят лицата си, а как се стигна до този медицински успех, чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

Четвъртото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, започва работа от днес. С неговия състав държавният глава дава знак, че залага на експерти, независимо с какви партии са свързани, но и че не пропуска възможността да потърси реванш. И че фокус на служебното му управление ще са доходите на хората в кризата, пише "24 часа". 

Трима видни опозиционери на Корнелия Нинова са подбрани за министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, които поемат съответно правосъдието, спорта и земеделието. 

А негов говорител става Антон Кутев - един от най-яростните противници на официално "Позитано", който бе гласът на служебните правителства и миналото лято. Тогава той поиска оставката на Нинова като лидер и тя обяви открита война на президента, а Кутев напусна партийното ръководство.

Вицепремиерът Атанас Пеканов се явява контрапункт на политиката на досегашната коалиция, след като Кирил Петков и Асен Василев пренаписаха плана за възстановяване, с който младият икономист се гордееше.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.