Защо денят започва така?

Защото напрежението между Чешката Република и Русия расте. По какъв начин е замесена страната ни? 

Световната здравна организация препоръчва на страните: не искайте доказателства за имунизация на хората, когато те пътуват. 

А може би, защото след месеци на борба с ковид пандемията, Великобритания осъмна с едва четири смъртни случая за денонощие. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

Устройство с размерите на ръчен часовник анализира потта на човек и предупреждава за "цитокинова буря", предизвикана от COVID-19 - това са разработили американски учени. Въпросният Феномен настъпва в организма, когато веществата в кръвта, наречени цитокини, бързо се възпроизвеждат и излизат извън контрол. Тези малки съставки са предназначени да ограничат и контролират имунната система и когато започнат да действат неправилно, могат да предизвикат възпаления и увреждане на органи. По време на пандемията лекарите установиха, че пациентите, развили "цитокинова буря", са най-тежко болните и с най-висок риск от смърт.

За да бъде регистриран навреме този процес, учени от университета в Далас разработили сензорни лентички с антитела срещу седем възпалителни протеина. Вече са тествани върху шестима здрави пациенти. Други петима пациенти с вируси, които могат да предизвикат цитокинова буря, също били подложени на изпитвания. Двама от участниците дали признаци на високи цитокинови нива в потта, но били уловени навреме от сензорите и лекувани успешно. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.