Какво се случи до този час? 

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева влиза в затвора. За това съобщи самата тя с видео на живо във Фейсбук, на което се вижда как униформени от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство я отвеждат в затвора в Сливен. Според източници на Dir.bg тя трябва да изтърпи присъда от 6 години затвор, глоба от 12 000 лева и лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност 8 години, наложена от Върховния касационен съд. Към окончателната присъда ще бъде приспаднато времето в ареста, както и това под домашен арест, което е около три години. Иванчева беше арестувана през 2018-а по време на публична и продължила с часове акция на кръстовището при Спортната палата в София, лично ръководена от Иван Гешев, тогава като шеф на Специализираната прокуратура. Според обвинението кметицата на Младост и заместничката ѝ Биляна Петрова са изнудвали бизнесмена Александър Ваклин, а в колата на Иванчева бяха намерени белязани банкноти.

Българските гранични полицаи плащат с телата си цената на това, че границата ни не е добре технически обезпечена - това заяви пред депутатите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който беше изслушан относно мерките по охрана на границата и справянето с потока нелегални имигранти. Демерджиев изтъкна необходимостта от увеличаване на щата на "Гранична полиция" с 1260 души, което вече е предприето. По думите му липсват и автомобили, които да обслужват 30-километровата българска зона на отговорност, затова са стартирани обществени поръчки. "Необходими са високопроходими автомобили, а не такива с 300 коня двигател, подходящи за шосета, чиито мотори не издържат повече от 25 хил. км.", изтъкна министърът. Освен това, пътищата в пограничната зона били в "ужасно състояние". Тече засилен ремонт на територията на Средец и Свиленград , вече са ремонтирани и 43 км. около границата край Резово, 11 км. около Малко Търново и 6 км. около Елхово. Насочени са и сили за създаване на работилница в Елхово, която да ремонтира ежедневно чупещите се автомобили, добави още вътрешният министър.

Двама мъртви членове на Камарата на представителите бяха преизбрани в Съединените щати, съобщиха Ей Би Си и "Фокс нюз". 85-годишният демократ Антъни Делука, член на Камарата на представителите от Пенсилвания е бил преизбран за втори мандат, въпреки че е починал на 9 октомври след кратка борба с лимфом. Представителката на демократите от Тенеси Барбара Купър, починала на 25 октомври на 93 години, също спечели изборите за долната камара на Конгреса. Според предварителните резултати от междинните избори за Конгреса, демократите са загубили контрола над Камарата на представителите, а републиканците са спечелили мнозинството места в долната камара. Републиканците водят и в надпреварата за Сената. Броенето на гласовете продължава.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Как украинският президент Володимир Зеленски се оказа с награда "Оскар"? Чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

ГЕРБ може да направи правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво. За да няма его и ядосани, въобще не трябва да се говори за първи, втори и който и да е било мандат. Най-лесно ще стане, ако третия мандат отиде при "Български възход", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV. Той предложи шефовете на комисии в Народното събрание да станат министри за по 5 месеца, да изпълнят договорени между партиите в парламента задачи и после пак да отидем на избори. Бойко Борисов обясни, че няма да е премиер, въпреки, че може да ръководи най-добре от всички и благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.