Какво се случи до този час?

Горски пожар в Гърция, с който пожарникарите там се борят 10 дни, се прехвърли на територията на България в района на планинския връх Вейката. Пламъците са навлезли на 300 метра дълбочина от българската страна на границата. Горят треви, храсти и горска постеля, като мястото е невъзможно за достигане от наземна техника. Със стихията се борят около 60 души - пожарникари, лесничеи и доброволци от околните населени места. От Пловдив е изпратен и хеликоптер, който да се включи в гасенето. 

Протест на "Възраждане" пред сградата на парламента, докато вътре депутатите обсъждат предложението България да предостави военна подкрепа на Украйна. Въпросът влезе в зала, след като вчера двете ресорни комисии - по отбрана и по външна политика, приеха проект на решение за военна и военнотехническа подкрепа за Киев. Предложенията са на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България" и бяха подкрепени в комисиите от ДПС и "Продължаваме промяната". БСП, "Български възход" и "Възраждане" са против, като от формацията на Костадин Костадинов реагираха с протест. Лозунгите на демонстрацията пред парламента бяха "НАТО вън", "Не на войната" и "България - зона на мира". Според националистите страната ни трябва да запази неутралитет, тъй като няма интерес да подкрепя нито една от двете страни в конфликта.

Киев съобщи за руски удари в Кривий Рог, в Централна Украйна, както и в Суми и Харков на североизток, в резултат на които украинските цивилни понасят прекъсвания на тока и водоснабдяването в последните седмици. Запорожката атомна централа пък е на аварийно захранване, като има запаси от гориво само за две седмици. Централата е изключена от електрическата мрежа, след руски обстрел, който е повредил и последните високоволтови линии, по информация от украинската ядрена компания "Енергоатом".

Парламентът на Севера Македония промени два закона - за фондациите и сдруженията и за партиите, според които клубове и организации няма да могат да се регистрират, ако имената им препращат към фашизъм и националсоциализъм, както и ако насаждат расова, верска и национална омраза и нетърпимост. При гласуването нямаше "против" и "въздържали се". Целта на промените е да се защити антифашисткото минало и историческата истина. С това откритите през април и октомври в Битоля и Охрид български клубове с имена "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети" трябва да се преименуват.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони "вдигна мерника" на рейв партитата и каза: "Купонът свърши!". Защо тя иска неразрешените паратита да бъдат криминализирани, а организирането им да води до затвор, докато няма против маршовете в подкрепа на Мусолини? Чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

Хартиената бюлетина е на път да бъде реабилитирана, след като правната комисия снощи прие промените в Изборния кодекс, поискани от БСП. Проектът предвижда да се гласува по избор - с машина или на хартия. Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели. Поправките подкрепиха депутатите на левицата заедно с колегите им от ГЕРБ и ДПС. Против бяха петима народни представители от "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход". Остава да се произнесе и пленарната зала. 

Ето защо ви питаме:

 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.