Какво се случи до този час?

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща във външното ни министерство. Освен обявеното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев, като причини от външно посочват и забраната за изучаване на български език в окупираните от Русия украински райони и свалянето на портрети на български исторически личности.

Дронове и екип от десет души от Планинската спасителна служба в Банско се включиха в продължаващото трети ден издирване на изгубилия се в Пирин турист. Сигнал за изчезването му бе подаден на 27 декември около 18 часа. Оттогава спасители обхождат планината. Днес времето е благоприятно, тъй като във високите части на Пирин е ясно и тихо, а температурите са около и малко под нула градуса, казват пред БТА от ПСС - Банско.

Вагон на товарен влак с фосфорна киселина дерайлира край сръбския град Зайчар малко след полунощ. Композицията се е движила от сръбско пристанище по наскоро реконструираната железопътна линия Зайчар - Княжевац. Инцидентът е станал близо до село Вратарница. Фосфорна киселина не се е разляла. В момента екип от Ниш изважда цистерните от железопътната линия. Властите уверяват, че ситуацията не е като в Пирот, където четири цистерни дерайлираха след жп катастрофа, а от една от тях продължава да изтича амоняк. Сръбското изданието "Данас" отбелязва, че въпреки реконструкцията, участъкът от жп линията Зайчар - Княжевац е във видимо лошо състояние.

България губи с 0-2 от Гърция на старта на мача от отборния смесен турнир Юнайтед Къп в Австралия, предаде "Корнер". И двете срещи донесоха поражения на Изабелла Шиникова и Григор Димитров. След 0-2, в петък сутринта чакаме мачовете на Виктория Томова срещу Мария Сакари и Димитър Кузманов срещу Михаил Перволакис. Трябват ни две победи, за да изравним и да вкараме двубоя в пети, решаващ сблъсък на смесени двойки. В събота и неделя е мачът на България срещу другия тим в нашата група - Белгия.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Колко мандата за съставяне на правителства са връчвани от петимата държавни глави у нас от 1990 година досега? Колко от тях са изпълнени и колко - не са? Чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

Българите все по-трудно покриват разходите си за храна заради поскъпването на хранителните продукти, горивата и електроенергията, стана ясно през празничната седмица от данни на Българската хранителна банка. От октомври насам броят на хората, които организацията подкрепя, се е увеличил с над 60%. Нуждаещи се от подобно подпомагане у нас вече са над милион и половина души. В същото време, макар да няма точни данни за унищожените продукти, се счита, че у нас годишно се изхвърлят около 600 хиляди тона храна. На този фон, от началото на годината, заради увеличените цени на електроенергията, горивата и фуражите, с 30 на сто са поскъпнали яйцата. От Асоциацията на промишленото птицевъдство не изключват поскъпването да продължи и през следващата година и очакват производителите да намалеят. Затова настояват за адекватна помощ от държавата.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.