Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, въпреки издадената няколко дни по-рано от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на Владимир Путин потвърди, че за Китай отношенията с Русия са основен приоритет. Независимо, че решенията на съда в Хага нямат никаква юридическа стойност за държави, които не са членове на МНС, каквито са Русия и Китай, решението за арест на Путин е политически негативно за Москва, но негативно и за развитието на евентуален мирен процес в Украйна. Това решение ограничава възможността за каквито и да било контакти на най-високо равнище на руския президент с представители на страни от Западна Европа, каза Любомир Кючуков, зам. министър на външните работи от 2005 до 2009 г. Той уточни, че САЩ също не са членове на МНС и припомни случай от преди 3 години, когато съдът в Хага започна разследване на американски военнослужещи заради действията им по време на войната в Афганистан. В отговор Вашингтон наложи санкции на съда и е забрани достъп до САЩ на разследващите прокурори.

След края на Студената война, ставаме свидетели на вторична тенденция към двуполюсност на света, в която борбата за глобално лидерство сега е между Китай и САЩ, каза Кючуков. През последните години тя напусна полето на икономическото и търговското съперничество и стана всеобхватна, като погълна политиката, сигурността и международните организации. Според него това е дългосрочен процес, който ще определя динамиката на международните отношения през следващите десетилетия. А Русия, в условията на война в Украйна, е зависима от Китай, който стана основен канал за реализация на руските енергоресурси и достъп до световните финансови пазари. От друга страна, допълва дипломатът, войната в Украйна "снабди" САЩ и Китай със силни, но зависими от тях съюзници, каквито сега са Европа и Русия.

Любомир Кючуков цитира доклад свързан с международната военна помощ за Украйна според който, България изпреварва всички големи европейски страни и се нарежда веднага след САЩ, Полша и трите балтийски страни.

  • Защо е невъзможно Москва и Пекин да изградят нов световен ред?
  • Каква е причината китайският мирен план за Украйна да се игнорира?
  • Коя е следващата потенциална "гореща точка" на сблъсък в света?
  • Върви ли светът към война?

Отговорите на Любомир Кючуков, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 г. в кабинета на Сергей Станишев. От 2009 до 2012 г. е посланик в Лондон. От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.