С какво ще запомним този ден? 

"Асен Василев е по-добрият вариант за премиер от Кирил Петков, но следващото правителство трудно ще оцелее след всички мостове, които бяха разрушени" - още от коментара на политическия PR експерт Нидал Алгафари ще чуете в Podcast новините. 

Предложението на "Продължаваме промяната" за премиер беше обявено в специално видео обръщение от министър-председателя в оставка Кирил Петков. Съставът на бъдещия кабинет ще се обсъжда следващата седмица. От БСП обявиха, че се връщат на масата на преговорите. От "Има такъв народ" са категорични, че няма да преговарят с "Продължаваме промяната" за правителство, a за "Демократична България важното е да не бъде тласната страната към поредни деструктивни избори". В следобедните часове новият кандидат за премиер получи от президента проучвателния мандат за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание.

Проверка на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" е установила "нечовешко отношение" и измъчване на новородени деца в отделението по акушерство и гинекология в болницата в Сливен. Това обяви доц. Васил Пандов, който е началник на кабинета на здравния министър в оставка Асена Сербезова. Установени са и нарушения, свързани с обществени поръчки на лечебното заведение. Към 31 март тази година общите задължения на държавните болници в страната са 600 млн. лева, а просрочените задължения - 113 млн. лева, пък обяви Сербезова. 

Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, което бе прието от Франция. Страната ще изпълнява този ангажимент до 31 декември, когато ще предаде щафетата на Швеция. Основни приоритети на чешкото председателство са подкрепата на ЕС за Украйна, разрешаването на миграционната криза, укрепването на енергийната сигурност, икономиката и отбранителните способности на общността, както и насърчаването на демокрацията.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

ЮНЕСКО включи украинския борш в списъка на застрашеното нематериално културно наследство. Как Киев и Москва приеха решението за гъстата хранителна супа, която обикновено се готви с червено цвекло в бивши съветски републики и Полша, чуйте в Podcast новините.