Близо 38 % от българите не са прочели нито една книга през 2021 г. 5,1 % са прочели над 30 заглавия. 60% са категорични, че си струва да се чете. Това са актуални данни от националното представително проучване за нагласите към четенето на Алфа Рисърч.

Но какви тенденции стоят зад тези проценти? Как се променя общуването ни? Доколко думите имат стойност? Можем ли да комуникираме пълноценно и смислено без собствения ни речник да е обогатен от четенето и книгите? Как учениците общуват помежду си? Как родителите могат да помогнат с думи и подкрепа във винаги трудния процес по образование и израстване на децата? Защо убиец нападна писателя Салман Рушди заради думи и литература, която дори не е чел?

Това са посоките в дискусията в новия епизод на подкаста "Trendy".

Участват Надежда Московска и Христо Блажев, които работят активно за издаването и популяризирането на качествени книги. В разговора активно се включва и Елица Виденова, съавтор на кампанията "Помисли, преди да натиснеш Send", заедно с фамилия Чучкови. Тя подпомага борбата с противообществените прояви на подрастващите като превантивен механизъм, а не само като санкциониращ такъв.

Чуйте аудиото!

Кампанията адресира словесната агресия, он- и офлайн. Ето част от посланието ѝ: "Има много начини да пронижеш сърцето на някого с думи, но когато видиш как обидата преминава през челото му, това може би ще те жегне, и макар и след години може да те накара да намериш сили в себе си да поискаш прошка. А изпратените "на тъмно" думи летят безмилостно към целта си по всяко време на денонощието, когато сме най-уязвими, "в гръб", когато сме свалили бронята си. Тук агресорът се чувства по-малко лош и може и никога да не разбере за болката, която е причинил. Никой няма право да ограбва друг от капацитета му за радост"!

Друг аспект на кампанията е общуването между родителите и децата. "Важен си. Някой те обича" .

В подкаста "Trendy" се обсъжда баланса между ангажиментите, четенето и комуникацията помежду ни. "Времето за децата ни е в паузата между два телефонни разговора, тичането между две срещи, пролуката между вината и преумората. Но искаме да кажем на угрижените родители, че не е нужно да са все сами. Да нормализираме търсенето на работа с психолог от страна на родителите. Да ангажираме училищните психолози с тревогите и притесненията си. Да обичаме децата си несъвършено, но откровено", казват авторите на кампанията, чиято цел е да общуваме по-пълноценно.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic