Защо денят започва така?

След напускането на Слави Трифонов, премиерът Кирил Петков обеща на хората, че няма да влезем в спирала от избори. "Искаме да успокоим всички граждани, че всичко, което зависи от нас, ще го направим, България да продължи точно със същото правителство, което има в момента", допълни Петков. При изявлението си той бе придружен от вицепремиера Асен Василев, началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и коалиционните партньори Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Корнелия Нинова и Георги Свиленски. Петков обяви, че по Плана за възстановяване и развитие се разчита до края на годината да се приемат 22 закона, за да бъдат получени средствата от Брюксел.

Говорещият хаитянски креолски Кенет Мъртън е номиниран от Белия дом за посланик на САЩ в България. Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще замени на поста Херо Мустафа, която е в България от 2019 г., съобщи "Свободна Европа". Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана от Белия дом.

Българският национален отбор по минифутбол се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство в Словакия, предаде "Корнер". Нашите момчета се наложиха с 2:1, като в самия край Любомир Генчев донесе успеха на "лъвовете". Ангел Рахов откри в 27-ата минута и макар българският тим да контролираше мача, допусна изравняване. Въпреки това, финалният натиск си каза думата и след удар на Спас Милушев вратарят изби, но после Генчев довкара. Тази вечер е мачът ни от четвъртфиналите, а съперник е отборът на Франция.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Гърция установи първи случай на маймунска шарка при пациент, пътувал неотдавна до Португалия. Той е в стабилно състояние в болница, като заболяването е установено с първоначален тест, съобщи Националната организация за обществено здраве, цитирана от БНР. А какви предупреждения отправиха от Световната здравна организация, чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Слави Трифонов привиквал депутатите от "Има такъв народ", като изпращал джипове, за да ги вземат дори от домовете им и да ги заведат при него. Лидерът оказвал натиск и отправял дори заплахи към тях, за да не напускат групата на ИТН и по повод бъдещото им поведение в парламента. Такива информации се появиха часове, след като Слави обяви, че ИТН напуска управляващата коалиция, а в отговор премиерът Кирил Петков даде да се разбере, че "Промяната" ще разчита на негови депутати при гласуванията в пленарната зала.

Според неофициална информация на "24 часа" от поне два месеца в "Промяната" се готвят за такъв сценарий и са успели да привлекат на своя страна 15 от 25-те депутата на Трифонов. Като според спекулации сред "променените" попада и министърът на енергетиката от ИТН Александър Николов.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.