Metaverse или Метавселена ще бъде пространство, където виртуалната реалност, реалната реалност и добавената реалност ще се смесват в едно. Какво следва в комуникацията след Facebook, който пък преди броени часове се срина на различни места по света? Как ще ни промени новата социална мрежа Metaversе? Кои са социалните аспекти на тази промяна, които е важно да бъдат обсъждани днес? Това е темата на новият епизод на подкаста за новости и тенденции на Dir.bg - "Trendy".

Чуйте аудиото!

В него Милена и Даниел обсъждат с Момчил Алексиев от VR Lab интересните сюжети и сериозните притеснения около перспективата.

Метавселената обозначава кибепространство, което е паралелно на физическата действителност, в което общност от хора могат да взаимодействат под формата на аватари. Инструментите за това ще са на базата на вече познати продукти, които идват от екипа на Зукърбърг - социалните мрежи като Facebook и Instagram или пък VR очилата Oculus.

Целта на Зукърбърг и екипа му е да разширят нашата комуникационна среда, като цялата информация да бъде на едно място, а хората да могат да общуват още по-непосредствено и въздействащо.

Според Момчил Алексиев възможността да използваме Метавселената е сходна с възможността да използваме атома - "за бомба или за атомни централи". А "ножът, който размахва Зукърбърг" е опасен за начините, по които се оформят личностите.

Интересната дискусия за Metaverse и нашето бъдещо присъствие в нея дава много въпроси за размисъл:

- Ще се откажем ли от физическите си тела, ако Метавселената предлага по-привлекателен живот?

- Какво правим, когато повечето ни дейности станат опосредствени от върховите технологии, които могат във всеки момент да спрат?

- Доколко толкова мощна структура, която ни залива с информация - ще определя правилата, по които живеем?

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic