С какво ще запомним този ден? 

"Връчването на мандата на БСП за четвърти път е симптоматичен за това, че президентът като че ли е склонен да рискува политическото бъдеще на България в средносрочен и дори дългосрочен аспект, за да угоди на нечии интереси извън страната" - още от коментара на преподавателя по политически науки в Нов български университет д-р Любомир Стефанов чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

През декември годишната инфлация в страната се стабилизира на ноемврийското си ниво от 16,9%, съобщиха от Националния статистически институт. На месечна база има повишение на потребителските цени с 0,9% спрямо ноември, когато инфлация нарасна с 0,8%. Сериозно поскъпване през последния месец на годината се наблюдава при потребителската група "развлечения и култура" - с 8,5% на 100. В здравеопазването цените нарастват с 2,2%, а в ресторантьорския и хотелиерския бизнес - с 1,4%. Транспортните цени обаче се понижават с 2,3%, а тези за облекло и обувки - с 1,2% на 100. Освен това миналата година завършва с най-ниското регистрирано равнище на безработицата за декември - от 4,7%.

На 95-годишна възраст почина световноизвестната италианска актриса Джина Лолобриджида. Миналият септември актрисата претърпя операция на бедрената кост, след падане у дома. Лоло е носителка на награда "Златен глобус" и номинирана за "БАФТА". През 1947 година става трета на конкурса "Мис Италия", а няколко години по-късно получава прозвището най-красивата жена в света. Прочува се с филмите "Фанфан Лалето", "Най-красивата жена на света", "Да надвиеш дявола" и "Парижката Света Богородица".

Двама от фаворитите в Откритото първенство на Австралия по тенис - Даниил Медведев и Стефанос Циципас, започнаха участието си в надпреварата с убедителни победи. Руснакът Медведев надви Маркос Гирон от Съединените щати с 3:0 сета, като загуби само три гейма в мача, който продължи по-малко от два часа. Циципас имаше малко по-трудна задача, но и той спечели с 3:0 сета срещу французина Куентен Халис. В първия ден на турнира, никой от топ поставени при мъжете не отпадна.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic  

Какво ни впечатли преди малко?

Професионалната гимназия "Петър Парчевич" стана първото училище у нас, което само ще произвежда ток за собствени нужди, съобщи Нова Телевизия. Учебното заведение ще разполага с ветрогенератор, монтиран на покрива. Сглобяването му е започнало в края на миналата година и се очаква да завърши до дни, тъй като вече са доставени всички части за него. Какви други идеи предстоят да бъдат осъществени в училището, чуйте във вечерните Podcast новини.