"Всеки от авторите предоставя за токенизация 5 свои творби, които стават серия от 5 неделими, уникални NFT копия" - казва кураторът на виртуалната изложба "5х5" и художник Златин Орлов. Той събира в една обща изложба в интернет художници от различни сфери - скулптор, карикатурист, живописец.

В новия епизод на аудио подкаста "Trendy" се обсъжда въпросът може ли да се преживява изкуство във виртуална среда.

"Да участваш в един такъв нов проект e доста интересно преживяване. Емоциите, които изпитваш в това виртуално пространство са различни от досегашните, включително от тези, които като малък си играл на игри" - казва художничката Ангелика Радева и разказва за автарът, с който може да се влезе във виртуалното пространство и да правиш почти всичко, което може да се прави и в реално, галерийно пространство.

"За първи път излагам свои произведения в дигитална среда, като видеоигра. Това е нов тип сетивност, ново възприятие. Така се създава нова реалност" - казва художникът Деян Янев и допълва - "Усещането на изкуството е лично преживяване. И този досег в реална среда с много хора - често може да спре".

Златин Орлов казва, че заради намалената възможност да се съсредоточаваме и да гледаме статично изображение и в този свят - художниците трябва да се съобразят с това и да дадат възможност да съвременния зрител да бъде в интеракция с изкуството.

Миленита разказва за Пол Маккартни от Бийтълс, който предлага свои картини на различни галерии по света за изложба. Но той ги дава на единствената галерия, която решава преди да изложи произведенията - да ги види.

Какво мислят художниците за AI изображенията? Какво предстои за изкуството? Какви са взаимоотношенията ни онлайн свързани с изкуство? Чуйте интересния разговор!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Златин Орлов, колаж: Петя Александрова, Dir.bg