Човешко-театралната ситуация, която създава проекта "БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА" на Театър - Студио Персона - разчита на взаимодействие с публиката. "Заслон" е общуване, ядене на леща, съпричастие, гледане на кафе, театрален сериал с различен край. 

Истории на бежанци от войните в Сирия и Украйна стават основа за театър, който предизвиква своите зрители на съучастие. Проектът се реализира в зависимост от ангажираността на хората от публиката, които решат да участват. Така например, има хора, които влизат в пространството на проекта и до края на представлението не разбират, че актьорът Ованес Торосян всъщност играе ролята на бежанец, а го мислят за реален бежанец. 

Всъщност, той е. Историята на Ованес Торосян е много интересна, защото той е имигрант в България от Армения. Идва у нас през 1993 година. "Вероятно съм помогнал на колегите с детайли, защото аз съм автентичен бежанец, например с това как се чувстват те и по какъв начин приемат своята нова съдба".

 

"БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА" на Театър - Студио Персона е театър на живо, плюс документалистика, плюс взаимодействие с публиката. Авторите събират истории на непридружени деца от центъра за бежанци в Овча купел, след което ги претворяват в театър. "Защото ние не се задълбочаваме в тези съдби, а гледаме на тях от политическа гледна точка" - това искат да променят Ованес и екипа на проекта. 

"Когато започнахме да репетираме - започна и войната. И беше много трудно да намерим ключа. Даже много колеги се отказаха" - разказва Антоанета Петрова. "Най-лошото на войната за косвените жертви - жени, деца, животинки, възрастните. Никой не е застрахован. Утре може войната да дойде при нас. Въпросът е да останем хора и да бъдем съпричастни" - допълва тя.

"Чувството за хумор измъква хората от болката и трагедията", споделя още Ованес.

Чуйте повече за проекта в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" в програмата за възстановяване на частни културни организации.

Източник: Театър - Студио Персона, колаж: Петя Александрова, Dir.bg