Война. Инфлация. Избори. Украйна. След тях в първите десет се нареждат "газ", "доброволци", "мижав интерес", "бежанци", "хартиена коалиция" и "рашисти".Това са думите с най-много гласове от читателите в годишната анкета на на сайта за езикова култура "Как се пише".

51% от хората избират думата "война".

"Ние изобщо не сме се заблуждавали, че това е "военна операция", била тя специална или не толкова специална. От самото начало здравомислещите хора знаеха, че това е начало на война. А "военна операция" беше един евфемизъм, с който Путин се опитваше да прикрие истинските си намерения. Война е съвсем естествената и пълноправна дума, в случая" - това казва Павлина Върбанова от сайта "Как се пише" в подкаста на Dir.bg "Trendy".

Освен анкетата, Павлина и нейни колеги правят и изследване и анализ на най-употребяваните думи в медиите за изминалата година. Това са думите: България, Русия, Украйна, война, Европа, САЩ, политика, цена и дете. Изследвани са всички онлайн източници на български език, които претендират да са медии.

"Даваме ли си сметка, какъв огромен поток ни залива и каква част от информацията, която достига до нас е качествена, проверена и написана от истински журналисти. Каква част от нея е мултиплицирана. И каква част от нея е чиста пропаганда. И на това бихме искали да обърнем внимание", казва Павлина Върбанова и допълва: "Но всичко стига до съзнанието на човек - и качественото и некачественото. Това е тревожното".

Чуйте още от наблюденията на езиковеда Павлина Върбанова в аудиото!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg