Най-популярната търсачка в интернет - "Гугъл", показва интересни общи тенденции на търсения в България и по света. За 2022 година, най-търсената дума е "Украйна", както в България, така и по света, когато говорим за новини. Очевидно, войната въздейства на огромна част от населението по света и в никакъв случай не е локален конфликт между две враждуващи страни.

Това показва и класирането на най-търсените личности в Google, както в България, така и по света. У нас класацията се води от Владимир Путин, който е сред най-търсените личности и по света, където на първо място обаче е Джони Деп. Популярният актьор беше в светлината на прожекторите заради делото, заведено срещу него от бившата му партньорка - Амбър Хърд.

Най-търсеното през годината е и темата на новия епизод на аудио подкаста на Dir.bg "Trendy".

Чуйте аудиото!

Обичайно и тази година едни от най-честите търсения в мрежата са свързани със смъртта на популярни световни знаменитости. И докато кончината на най-дълго управлявалия монарх - кралица Елизабет Втора събра естествения интерес на хората по света, слухът за това че Ален Делон иска евтаназия стана повод за горещи дискусии за ценността на живота.

Освен за войната, за симптомите на омикрон или пък за гласуването с машина, хората в България са имали устойчив интерес и към странна на пръв поглед информация като "колко струва щраусово яйце" или "как да проверя дали ми е преведен болничния". Класацията на търсенията е и подходящ повод за Миленита, водещата на подкаста да зададе важни въпроси, които са свързани с темите на търсенията, като "Колко струва живота?" или "Колко тежи душата?"

Най-търсената дума в света за 2022 всъщност е името на една игра - "Wordle" или "Уърдъл" на български. А играта, както добре знаем, е възможност за създаването на нови невронни връзки в мозъка, което пък води до по-добро общо благосъстояние въобще.

Ето още от любопитните списъци на най-търсените думи, фрази, личности и понятия за 2022 година.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg