С какво ще запомним този ден?

Добър знак е, че почти всички парламентарно представени сили седнаха на една маса. Започнатият разговор обаче най-вероятно ще е от полза за третия мандат, а не за втория - още от коментара на социолога от "Галъп интернешънъл болкан" Кънчо Стойчев чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

България е получила първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лева, обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му това е станало възможно след положителната оценка на Европейската комисия и на всички държави членки. 

Експертите от столичното териториално поделение на Националния осигурителен институт са разкрили най-мащабната измамна схема в страната за източване на фонд "Пенсии". При опитите за измами става въпрос за фалшиви документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща длъжност, както и подписване на трудови договори с покойници, уточняват от НОИ. Схемата е разкрита с помощта и на МВР и Националната следствена служба, до които от столичното териториално поделение на НОИ подали сигнал. Средствата са източвани чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма "Строймашинженеринг".

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" обяви извънредна ситуация след днешните руски ракетни удари на територията на страната. Според Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания, тази ситуация означава, че няма техническа възможност да се осигури електроенергия на около 50% от потребителите, както и на критична инфраструктура. "Тоест няма начин нито да генерираме повече енергия, нито да я транспортираме", допълни той. Освен това, водоснабдяването в столицата бе прекъснато след новата вълна от руски удари, метрото бе спряно, а метростанциите се използват за бомбоубежища. Някои жп линии също са останали без захранване.

Българската щафета на 4 по 200 метра свободен стил завърши осма във финала на дицсциплaта от световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн. Нашите се класираха за първи път на световен финал и за съжаление останаха последни, като бяха в продължителна битка с Канада за седмата позиция. Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев постигна време от 6:59.12 минути, като останаха на три секунди зад канадците. Финалът беше спечелен очаквано от отбора на САЩ в състав Жулиан Трентън, Джейк Магахи, Джейк Фостър и Дрю Киблър. Той подобри световния рекорд с време 6:44.12 минути. До момента рекордът се държеше от Бразилия, която постигна 6:46.81 преди четири години.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Дядо Коледа и Снежанка подраниха - те пристигнаха в авиобазата на Главна дирекция "Гранична полиция" на Летище София. Подробности чуйте във вечерните Podcast новини.