Какво е станало с България за 15 години, откакто страната ни не е участвала на най-големия форум за архитектура в света - Биеналето във Венеция?

Населението на държавата е намаляло със 700 000 души. "Сметнахме, че това е много силно като тема. България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света. А събирателният образ на всички проблеми са празните училища" - това казва архитект Борис Тикварски, куратор на българския павилион на Архитектурното биенале във Венеция през 2003 г., който участва в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy". Той заедно с архитектката Божидара Вълкова обръщат внимание на фотографския проект на белгиеца Александър Думарей, който през 2016 г. прави обиколка в България и заснема много изоставени сгради на бивши училища. Сега тези фотографии са част от българския павилион, като цел е да стимулира дискусия за съдбата и бъдещето на тези пространства и населените места.

Архитектурното биенале се организира от културната институция La Biennale Di Venezia (продуцент и на събития за изкуство, кино, музика, танц и театър). Биеналето с 40-годишна история и 17 издания поставя важни въпроси и теми за обсъждане свързани с архитектурата, с урбанистиката, с живота ни. Но и предлага решения на проблеми, през участниците и техните идеи.

18-ото издание е курирано от Лесли Локо, основателка на African Futures Institute (в Акра, Гана), писателка на фантастика, която във времена на големи конфликти и движения предложи на света темата "Лаборатория на бъдещето". Тази тема е свързана с Африка, но и с Европа и с живота на всички. Обща посока за размисъл, която свързва нашия европейски континент с Африка, е например въпросът за миграциите. За движението на хора. Този контекст се реализира и българския кураторски проект на Борис Тикварски и Божидара Вълкова за националния павилион на България - "Образованието като придвижване от тъмнина към светлина".

Чуйте повече в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Снимка: iStock by Getty Images, колаж: Петя Александрова, Dir.bg