Продължаващата война на Русия в Украйна все още е сред темите на младите хора. Сред първоначалния страх и несигурност обаче, те все повече я възприемат като нещо, което едва ли ще ги засегне пряко.

Инвазията на Русия в Украйна продължава вече повече от година и 9 месеца. След първоначалните реакции на покруса и потрес от сцените на насилие и разрушения дойдоха ежедневните информационни обзори за сблъсъци в оспорвани от двете армии райони. В същото време тръгна и нов конфликт след атаката на групировката "Хамас" срещу Израел. Всичко това неизбежно сваля част от вниманието към продължаващата война на североизток от България. 

Събеседници в подкаста:

Даниел Джинсов - председател на Младежкото сдружение за развитие на Балканите;
Мария Славова - председател на "Младежки център за развитие - Взаимопомощ", Казанлък;
Иван Семков - предприемач;
25-годишната украинска журналистка Ана Лвова, която живее във Варшава от близо 6 години (продукция на Polskie Radio);
Лорин Джон - на 21 години, журналист в радио Зауерланд в Северен Рейн-Вестфалия (продукция на AMS - Germany);
Линда Лутс - студентка и бивш делегат на ООН за Севера (продукция на Radio Kuku - Estonia);
Володимир Семерий - 19-годишен украинец, бежанец от войната и студент в Тартуския университет в Естония (Radio Kuku - Estonia);

Според Даниел Джинсов, председател на Младежкото сдружение за развитие на Балканите, войната се приема като нещо, което е там и което очевидно ще продължи.

Мария Славова, която е председател на Младежки център за развитие - Взаимопомощ, Казанлък, се е срещнала в Испания с руски студенти в западни държави. Те пишат статии против войната, които в родината си едва ли била публикували, дава си сметка тя.

За 19-годишния Володимир Семерий, украински бежанец от войната и студент в Тартуския университет, помощта, която получава в Естония, е много важна. Естонката Линда Лутс, която също е студентка, си припомня страха от първите дни на войната, когато хората в страната са смятали, че руската армия може да ги атакува. Първата мисъл пък на 21-годишната журналистка в радио Зауерланд в Северен Рейн-Вестфалия Лорин Джон, е била, че може да бъде призована в армията.

Помощта от Естония за Украйна продължава, но напоследък има спорове дали финансовите дарения отиват наистина по предназначение, признава Линда.

Според младия предприемач Иван Семков войната в Украйна все още е сред водещите теми на разговорите у нас в България, но и в този случай поколенческите различия са съществени. А 25-годишната украинска журналистка Ана Лвова, която живее във Варшава, смята, че и самите украинци донякъде са свикнали с войната. Но в същото време, според нея, са оценили важността на спокойствието и тишината, когато няма въздушна тревога и семействата могат да излязат на разходка.


Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.