В този подкаст ще откриете: двама млади български джаз изпълнители, които говорят за това какво е да работиш с по-опитни музиканти, какво е да си джаз изпълнител в България, защо са избрали да се изявяват именно в този стил и помагат ли им за разпространението на тяхното творчество дигиталните платформи. Ще чуете и португалеца Роберто Каетано от групата "First Breath After Coma", както и младия белгийски артист - Матео, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел. Бандата на Роберто не е зависима от звукозаписните компании, но според тях това им носи много повече работа. От португалския музикант ще разберем и дали е недостатък по-слабото присъствие в дигиталните платформи, а белгиецът Матео ще ни разкрие пред какви пречки се изправя един млад артист в днешно време.

"Младостта не е порок". Този български израз се използва в различни ситуации и различен контекст, особено в сфери и дейности, доминирани от по-опитни, вече утвърдени личности, които гледат със съмнение и предубеденост към по-младите, които тепърва навлизат. Значението на въпросния израз, е че не е недостатък да си млад. Добър пример за това са двама млади български джаз изпълнители - Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски.

Според Велека - не можеш да си позволиш да не си подготвен, когато работиш с толкова опитни и доказали се музиканти. Лъчезар смята, че всяко начало е трудно, но пък когато попаднеш в една страхотна среда на работа, тогава вече нещата стават много по-приятни и много по-вдъхновяващи. Велека разказва как се случва колаборацията между младите и по-опитните артисти, Лъчезар споделя как е попаднал в тази среда на големи музиканти - във формацията "Новините в джаза", и въобще как джазовата музика е влязла в неговия живот.

Въпросът за мястото и значението на дигиталните платформи е актуален и за други европейски изпълнители. Роберто Каетано - португалски музикант, вокалист и китарист на групата "First Breath After Coma", говори за цената на това да си независим. Той смята, че музиката не е особено печеливша, когато групата ти е извън това, което се смята за "мейнстрийм". Също така според него доста често се случва една банда да е успешна в дигиталните платформи, но да не е печеливша.

А мнението на Матео, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел, е, че основната пречка пред младите артисти е, че е много трудно да се откроят от тълпата и да изплуват в океана от различни музикални издания.

Участници:
Велека Цанкова - млад български джаз изпълнител;
Лъчезар Кацарски - млад български джаз изпълнител;
Роберто Каетано - млад португалски музикант, вокалист и китарист на групата "First Breath After Coma" (продукция на Radio Renascensa - Portugal);
Матео - млад белгийски артист, който се изявява като диджей, най-вече в Брюксел (продукция на RTBF).


Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.